Huwelijksbureau helpt islamitische strijders aan een vrouw (en andersom)

Strijders van de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (voorheen ISIS) zijn zo druk met vechten dat ze nauwelijks tijd overhouden om een vrouw te vinden. Daarop is iets bedacht: een huwelijksbureau speciaal voor islamitische strijders en vrijgezelle moslima's.

Strijders van de Islamitische Staat marcheren door de Syrische stad Raqqa. Beeld ap

Het bureau opereert vanuit Al-Bab, een plaatsje in de noordelijke Syrische provincie Aleppo, dat in handen is van de Islamitische Staat. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen is gesitueerd, is de koppelingsservice speciaal opgezet 'voor vrijgezelle vrouwen en weduwen die een strijder van de Islamitische Staat willen trouwen'. De vrouwen moeten hun gegevens achterlaten en vervolgens zullen 'strijders op de deur kloppen en een officieel huwelijksverzoek indienen', meldt het Observatorium tegenover de Daily Mail.

De Arabische zender Al Arabiya berichtte vorige week al over het nieuwe koppelingsbureau. Volgens de zender biedt de Islamitische Staat speciale busreizen aan voor pasgetrouwde stellen. Een soort honeymoon dus, maar dan wel uitsluitend in het door de Islamitische Staat uigeroepen 'kalifaat', dat zich uitstrekt van het Iraakse gouvernement Diyale tot aan de Syrische provincie Aleppo.

Militante liederen
De bussen zouden versierd zijn met de zwarte vlag van de soennitische terreurbeweging en tijdens de tocht worden militante liederen afgespeeld. De bustocht is niet gratis en ook 'gewone' passagiers, die van Syrië naar Irak willen afreizen, zijn welkom om plaats te nemen.

Mannen en vrouwen, pasgetrouwd of niet, mogen overigens niet naast elkaar zitten. De vrouwen zitten daarom achterin, de mannen voorin.

Abdallaah (niet zijn echte naam), een lid van de Islamitische Staat die vanuit Scandinavië de communicatie voor de organisatie doet, trekt de huwelijksreizen per bus echter in twijfel. 'Er zijn speciale busreizen voor inwoners uit ons kalifaat', zegt hij via Skype. 'Dat klopt. Maar voor zover ik weet zijn er geen speciale busreizen voor pasgetrouwden. Als er al stelletjes in de bus zitten, dan is dat toeval. Of ze hebben hun huwelijksreis zelf georganiseerd. De Islamitische Staat heeft hier verder niets mee te maken.'

Het huwelijksbureau in Al-Bab bestaat volgens Abdallaah wel echt. 'Het is in de islam halal (toegestaan) om via een bureau te trouwen. Strijders moeten immers ook aan een vrouw zien te komen.'

Buitenlandse strijders
De tourbus, die twee keer per week rijdt, trapt af in Tal Abyad (op de Syrisch-Turkse grens) en eindigt in het Iraakse Anbar. Ook de Syrische provincie Raqqa, waar recent twee vrouwen werden gestenigd op beschuldiging van overspel, behoort tot de bestemmingen. Passagiers mogen af- en opstappen waar ze maar willen. Het personeel in de bussen is niet gewapend, maar er is begeleiding in de vorm van voertuigen met gewapende strijders.

Een Syrische rebel uit de provincie Deir Ezzor, Abu Qutaiba al-Okaidi genaamd, zegt tegen Al Arabiya dat er vooral buitenlandse strijders in de bussen zitten. 'Er is een vertaler in elke bus die uitlegt waar ze heen gaan. De communicatie verloopt in het Engels.'

Een busje passeert een viaduct met een vlag van de Islamitische Staat in de Noord-Irakese stad Mosul. Beeld ap
Strijders van de Islamitische Staat op een onbekende locatie. Beeld afp

Sinds de Islamitische Staat in juni van dit jaar een offensief is begonnen in Irak is hun invloed in de regio aanzienlijk gegroeid. Vooral in het noorden en oosten van Syrië winnen ze steeds meer terrein. Financieel en militair staan ze sterk.

Hoofden op stokken
Uit plaatsen waar de Islamitische Staat de macht heeft overgenomen, komen geregeld gruwelverhalen. Vorige week verschenen er drie amateurvideo's op YouTube waarop te zien is hoe losse hoofden en lichamen van (vermoedelijk) Syrische soldaten op stokken zijn geprikt. De beelden kunnen niet geverifieerd worden. Eerder kwamen er al verhalen uit Raqqa over publieke executies, kruisiging en steniging.

Het dodental is door gebrek aan neutrale bronnen ter plaatse moeilijk vast te stellen, maar volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten zijn er tussen 16 juli en 25 juli zeker 1.600 mensen gedood. Het totale dodental is volgens het observatorium sinds het begin van de revolutie, die in maart 2011 begon, opgelopen tot 115.000.

Gemaskerde soennitische strijders in Falluja, ten westen van Bagdad. Beeld reuters
Twee strijders van de Islamitische Staat in de Iraakse provincie Anbar. Beeld ap
Een soennitische strijder in Fallujah. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.