Huurwoningen

In de Volkskrant van 17 juni het bericht dat het fout gaat met de sociale huurwoningvoorraad in Amsterdam. Jarenlang hebben veel partijen ertoe bijgedragen om de betaalbare huurwoningvoorraad steeds verder te minimaliseren....

AMSTERDAM en B. Bastiaans

Wat bij deze negatieve ontwikkelingen in het oog springt is de houding in deze van de PvdA. Tot vóór Paars had de PvdA een mooie traditie op het gebied van stadsvernieuwing en volkshuisvesting. Dat is voorbij. Het gaat de PvdA ook hier om de markt. Nog praten over een fatsoenlijke en betaalbare huurwoningvoorraad wordt ook in de PvdA als gezeur beschouwd.

Goede huurwoningen worden gesloopt om plaats te maken voor koopappartementen. Huurpanden worden gespitst en daarna koopwoningen. Nieuwbouw is vrijwel altijd koop of onbetaalbaalbaar huur. Daar is de PvdA mede verantwoordelijk voor. Men voert ook bij de sociaal democraten graag en gretig uit wat Den Haag bepaalt zonder enig protest.

De woningbouwverenigingen zijn verworden tot projectontwikkelaars met nog maar weinig oog voor hun oorspronkelijke taken. Als dienstverlenende verenigingen bestaan zij niet meer. Dit alles is gebeurd onder Paars. Voor de huurders wordt de situatie bij een regeringscombinatie van CDA-VVD en de LPF alleen maar slechter. De VVD wil al jaren nog eens tienduizenden huurwoningen omzetten in koopappartementen. Bij uitvoering van dit beleid zal zich voor de grote steden pas echt een drama aftekenen.

De PvdA schijnt zich te bezinnen op haar toekomst. Misschien kunnen de sociaal-democraten overwegen om zich zorgen te gaan maken over de ontwikkelingen bij onder meer stadsvernieuwing en volkshuisvesting. In de grote steden zijn honderdduizenden bewoners afhankelijk van betaalbare huurwoningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden