Huurders krijgen de grootste klappen Achtergrond

Voor bijna alle mensen doen de kabinetsmaatregelen pijn. Alleen diegene die in het bedrijfsleven werkt, niet ziek is en gezonde kinderen heeft, ontspringt de dans....

Huurders krijgen de zwaarste klappen van het kabinetsbeleid de komende jaren. Vanaf 2006 mogen woningcorporaties van het kabinet hun huren verhogen tot het niveau van de vrije markt. Hiervoor moeten de corporaties beloven dat ze kwetsbare groepen ontzien en dat ze investeren in oude wijken.

Het kabinet laat de maximale huurverhoging los om het scheefwonen aan te pakken, zo blijkt uit de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting. Goed verdienende bewoners die voor een klein huurtje blijven zitten in hun oude woning worden aangepakt. Het kabinet onderhandelt met de woningcorporaties nog over de gevolgen van deze breuk met het oude volkshuisvestingsbeleid.

Huurders krijgen echter nog meer klappen. Volgend jaar snoeit het kabinet in de huursubsidie. Gemiddeld zal een huishouden maandelijks vanaf juli 12 euro minder subsidie ontvangen. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van de koopkrachtdaling van 1 procent volgend jaar voor uitkeringstrekkers.

De minima worden ook op kosten gejaagd door de eigen bijdrage per recept in de zorg. Het Nibud, het nationaal instituut voor budgetvoorlichting, berekent dat een bijstandmoeder met een kind er gemiddeld 2 procent op achteruit zal gaan . Werkenden worden minder hard getroffen. Het Centraal Planbureau houdt het per huishouden op een teruggang van 0,5 procent. Alleen de half miljoen bestuurders van een lease-auto ontspringen de dans. De verlaging van de fiscale bijtelling van 25 naar 20 procent van de waarde van de lease-auto bij het inkomen, helpt deze groep volgens het Nibud aan een inkomensstijging.

Voor de rest van Nederland doen vooral de ingrepen van 2,1 miljard euro in de zorg pijn. De eigen bijdrage van 1,5 euro per recept levert volgens het Nibud een maandelijkse tegenvaller op van 8 á 12 euro per gezin. De verhoogde premie voor de AWBZ treft ook iedereen.

Van veel andere maatregelen is het effect minder algemeen. Voor volwassenen sneuvelen straks de pil, de tandarts en fysiotherapie in het ziekenfondspakket. Sommige burgers hebben hier last van, andere niet.

Het Nibud stelt ironisch dat 'als je gezond bent, werkt in het bedrijfsleven en gezonde kinderen hebt' er op inkomensgebied niet veel aan de hand zal zijn in 2004. Toch gebeurt er veel. Het kabinet maakt bijvoorbeeld een begin met het verminderen van de hypotheekrenteaftrek. Auto- en boothandelaren worden zwaar getroffen, want niet langer kan met een hypotheeklening fiscaal aftrekbaar een auto of boot worden aangeschaft. Alleen het deel van de hypotheek dat werkelijk in het eigen huis gestoken wordt blijft aftrekbaar.

Staatssecretaris Wijn van Financiën stelt dat 28 procent van de hypotheeklening na een verhuizing niet wordt gestoken in het eigen huis, maar bijvoorbeeld in beleggingen.

Ook het schrappen van de fiscale hulp voor VUT- en prepensioen hakt erin. Het inkomenseffect hiervan is onduidelijk, want een grote groep oudere werknemers zal er nu voor kiezen langer door te werken.

In dat geval hebben ze straks niet minder, maar meer inkomen. Minder vrije tijd, is volgens economen echter ook welvaartsverlies, al komt dat niet terug in de koopkrachtplaatjes.

Het Nibud laat de gevolgen zien van werkloosheid van de kostwinnaar van een modaal gezin. De onmiddellijke inkomensachteruitgang bedraagt dan maar liefst 24 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden