Huurder betaalt niet voor huizengekte

De huizenprijzen stijgen maar door, maakte de makelaarsvereniging NVM dinsdag bekend. Leuk voor huizenbezitters, een drama voor huurders. Een randstedelijk koophuis wordt voor velen onbereikbaar....

Huurders zijn de grote verliezers op de Nederlandse woningmarkt. De huizenprijzen stijgen veel harder dan hun inkomen - volgens de NVM met gemiddeld 14,1 procent in de eerste helft van dit jaar. De overstap naar een koopwoning wordt daardoor onbetaalbaar. Verder missen zij de enorme vermogensgroei van de huiseigenaar.

Er dreigt een derde ramp: fors hogere huren. De eigenaar-verhuurder profiteert mee van de waardestijging op de woningmarkt. En als het pand in waarde stijgt, dan zal ook de huur omhoog moeten om het gewenste rendement te halen.

Toch zal dat niet gebeuren, voorspelt de IVBN, een belangenclub van grote vastgoedbeleggers. Zij bezitten zo'n 250 duizend vooral duurdere huurhuizen, goed voor een dikke 8 procent van de totale huurmarkt. Juist dit type huurwoning blijft populair. De NVM leidt dit af uit de dalende leegstand.

Eén oorzaak is volgens de NVM de beperkte huurstijgingen. Stegen dure huurwoningen in 1995 nog 4,5 procent in prijs, dit jaar was dat slechts 2,5 procent. 'Wij verwachten volgend jaar ook op dat percentage uit te komen', zegt IVBN-directeur Geert de Nekker. 'De huurverhogingen bewegen zich steeds meer richting inflatieniveau', constateert de NVM.

Ter verklaring betrekt De Nekker een boude stelling: 'De hoogte van de huur wordt absoluut niet bepaald door de waarde van het pand.' Verhuurders richten zich volgens hem meer op wat een redelijk koopkrachtige Nederlandse huurder aan woonlasten kan of wil opbrengen, en dat ligt ergens tussen de elfhonderd en tweeduizend gulden per maand. Bovendien beperkten zij vanaf 1995 bewust hun huurstijgingen om nog enigszins te kunnen concurreren met de koopmarkt.

Het rendement uit de huurinkomsten daalde de laatste jaren dan ook, van 7,2 procent in 1995 tot 6,5 procent vorig jaar. Maar het rendement uit de waardegroei van het bezit steeg van 5,3 naar 6 procent. Het totale rendement op huurhuizen bleef daardoor gelijk op 12,5 procent. Dat vinden de grote beleggers voldoende. De huurhuizen zijn de staatsobligaties in hun vastgoedportefeuille: laag rendement, laag risico.

Ook de bewoners van al die dure huurhuizen hebben zo hun eigen motieven. 'Er blijven interessante niche-markten van mensen die per se willen huren', zegt De Nekker. 'Ouderen die een koopwoning verkopen en van het geld gaan reizen. Mensen die koste wat kost in Amsterdam Oud-Zuid willen wonen, maar de peperdure koophuizen daar niet kunnen betalen.'

De relatief lage Nederlandse huren zouden wel eens van lange duur kunnen zijn, oppert Marc Schweitzer, econoom aan de universiteit van Maastricht. 'Misschien worden beleggers beducht voor een instorting van de huizenmarkt, en gaan ze hun bezit massaal verkopen. Zo'n aanbod drukt natuurlijk de huizenprijzen, en dan hoeven de huren ook niet meer omhoog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.