Huur vragen aan dochter van 19 jaar?

Mijn dochter van 19 is voor een jaar gestopt met haar studie. Ze heeft nu werk gevonden in mijn dorp, waar ze is opgegroeid en waar haar vrienden wonen. Ze woont weer bij mij thuis. Allemaal prima, maar ik vind dat ze moet meebetalen aan het huishouden. Ik heb haar 100 euro per maand gevraagd voor eten, gas, water en licht en een kamer. Ze vindt het belachelijk; niemand van haar vrienden hoeft iets te betalen. Wat vindt u? Naam bij de redactie bekend.

null Beeld .
Beeld .

Moeite met geld ontvangen

Menigeen zou er voor tekenen om voor 100 euro alles inclusief verblijf te vinden. Het is niet realistisch om een serieus salaris te hebben zonder vaste lasten. Gratis verblijf is om kinderen de mogelijkheid te geven onderwijs te volgen. Als u er zelf moeite mee heeft geld van uw dochter te ontvangen, dan raad ik u aan het zonder haar dit te vertellen voor haar apart te zetten tot ze het huis uit gaat. Haar vrienden kregen ongetwijfeld ook altijd meer zakgeld en mochten later thuis komen.

Nienke Bogerd (38), Almere

Meer dan redelijk

Zeker als uw dochter fulltime werkt is het meer dan redelijk om een 'bijdrage' te vragen. Reken maar eens uit hoeveel het u maandelijks kost wanneer uw dochter weer bij u gaat inwonen en maak deze kosten ook inzichtelijk voor haar. Zelf betaal ik per maand 200 euro aan mijn moeder voor eten, gas, water en licht. Voor de kamer betaal ik niet, deze zou anders toch leegstaan en als ik over dertig jaar het huis van mijn moeder even stofzuig, ga ik daar ook geen geld voor vragen. Per slot van rekening zijn we familie.

Joseliene Ekelaar (18), Rotterdam

Sterke band

Nee, geen huur vragen, het is heerlijk dat ze het fijn vindt weer bij je te wonen. Vraag haar af en toe boodschappen te doen en voor je te koken, dan draagt ze toch iets bij aan het huishouden en heb je ook nog een gezellig etentje. Mijn volwassen kinderen hebben geregeld een periode bij mij gewoond. Ik heb dierbare herinneringen aan die tijd en onze band werd er alleen maar sterker door.

Paulijn Snijders (63), Brummen

Meer vragen

Het is een belachelijk lage bijdrage voor iemand die fulltime werkt. Ik zou meer vragen.

Nicole Körprich (45), Arnhem

Logisch

Onze volwassen, fulltime werkende dochter heeft onlangs weer een periode bij ons gewoond. Ze vond het logisch een bedrag te betalen voor kost en inwoning. Over het bedrag waren we het snel eens. We hebben haar studie overigens met liefde deels bekostigd.

Annemieke Veenhuysen (56), Gouda

Opsparen en later verrassen

Ook onze dochter wilde niet studeren en ging werken. Wij vroegen een klein bedrag aan kostgeld. Daar was ze het niet mee eens. Omdat we het geld niet nodig hadden, hebben we het voor haar gespaard. Wij hadden achter haar rug om plezier, omdat zij ook eisen ging stellen wat betreft het eten en wij daar niet op in gingen. Toen zij weer ging studeren en een eigen flatje kreeg, was ze erg verrast toen zij dit spaargeld kreeg.

Caren Batelaan (65), Enschede

Over twee weken:

Hoe kan ik het gedrag van mijn zoon beïnvloeden terwijl hij bij zijn moeder woont?

Ik ben een gescheiden vader en mijn zoon is net 18 geworden. Hij woont bij zijn moeder, die de ouderlijke macht heeft. Wekelijks komt hij bij mij, als hij wil elke dag. De laatste maanden houdt hij zich niet aan de afspraak over thuiskomen. Hij gaat 's avonds om acht uur weg en komt dan pas om half vier thuis. 'Samen met vrienden Playstation gespeeld', zegt hij dan. Moet ik dat geloven? Zijn moeder laat hem vrij. Moet ik grenzen stellen, en hoe die dan te handhaven? Soms vrees ik dat hij drugs gebruikt. Hij rookt ook, voor mij stiekem maar van zijn moeder mag het. Wat zou u doen?

Naam is bekend bij redactie.

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 15 augustus 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden