Hutu-politici Burundi willen niet meedoen aan regering

De nieuwe sterke man van Burundi, majoor Pierre Buyoya, is er nog steeds niet in geslaagd Hutu-ministers te vinden voor een regering van nationale eenheid....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AFP, AP

BUJUMBURA

Buyoya vroeg het corps diplomatique in de hoofdstad Bujumbura gisteren om bemiddelaars voor een 'politieke dialoog'. Hij wees opnieuw het idee van een internationale vredesmacht van de hand.

De Amerikaanse ambassadeur, Morris Hughes, liet zich na afloop van het gesprek positief uit over het betoog van Buyoya. 'Ons doel is hetzelfde: de zaken hier rustig houden en een omgeving scheppen waarin al deze kwesties in vrede en rust kunnen worden opgelost.'

Hij noemde de afgezette president, Sylvestre Ntibantunganya, die sinds een week in de Amerikaanse ambassade verblijft, zijn 'gast'. Ntibantunganya bezweert dagelijks dat hij nog in functie is.

De afgezette minister van Landbouw, Pierre-Claver Nahima, zei gisteren in Kenya: 'Buyoya vindt misschien een paar Hutu's die zich bij hem willen aansluiten, maar niemand uit de Frodebu-top.' Volgens Nahima zetten sommige westerse regeringen Frodebu onder druk om een compromis te zoeken met Buyoya en het door Tutsi's gedomineerde leger. De speciale gezant van de Amerikaanse regering voor Burundi, Howard Wolpe, zou dit in de gespannen dagen voor de coup hebben gesuggereerd.

Raphael Ntibazonki, de vertegewoordiger van Frodebu in Brussel, ontkende dat zijn partij nu een coalitie zal sluiten met het gewapende Hutu-verzet dat wordt geleid door Léonard Nyangoma, een oud-minister van Frodebu.

Vrijdag en zaterdag is hevig gevochten in de omgeving van de stad Gitenga. Volgens sommige berichten vermoordde het leger 150 Hutu-burgers. Het leger ontkent dit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden