Hutu-extremisten in Zaïre zitten geheel zonder leiderschap

Vrijwel de hele militaire en politieke top van de Rwandese Hutu-extremisten in Zaïre is de afgelopen maanden door de Zaïrese rebellen onschadelijk gemaakt....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

NAIROBI/GOMA

'Het Hutu-leger (dat uit een geschatte 45 duizend man bestond) is geheel vernietigd. Resten zwerven nu rond in de jungle van Zaïre, zonder structuur en zonder politiek of militair doel. De Rwandese regering heeft bereikt wat ze wilde', zei Sendashonga, een Hutu-intellectueel die niet geldt als een vriend van de Rwandese regering. Hij woont in ballingschap in Kenya.

Sendashonga vertelde Reuter dat de Hutu-top, die in de kampen bij de grenssteden Bukavu en Uvira verbleef, volledig werd verrast door het rebellenoffensief van eind oktober. 'Veel hoge officieren zijn gesneuveld toen de rebellen Bukavu innamen.' Ook de ex-ministers van Informatie en Landbouw zouden bij deze aanval zijn gedood.

De Hutu-legerleider generaal Augustine Bizimungu is volgens Sendashonga naar de Zaïrese hoofdstad Kinshasa gevlucht, evenals ex-president Theodore Sindikubwabo.

Sendashonga gaf de namen van nog vijf prominente Hutu's die gedood zouden zijn. Tien anderen, onder wie de voormalig minister van Financiën, zijn volgens de ex-minister verdwenen en waarschijnlijk gearresteerd en uitgeleverd aan de Rwandese regering. Het is niet duidelijk waar generaal Gratien Kabiligi verblijft. Kabiligi stond aan het hoofd van de operaties van het gevluchte Rwandese leger.

De Zaïrese rebellen hebben hun opmars in Oost-Zaïre ook woensdag voortgezet. Ze berichtten dat ze de stad Kindu hebben ingenomen. Dit kon nog niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd, maar de toestand in Kindu is duidelijk precair. Woensdag trok het Internationale Rode Kruis zijn laatste twee medewerkers om veiligheidsredenen terug uit de stad.

Kindu, ongeveer 320 kilometer ten westen van Bukavu, was de afgelopen week door de Zaïrese regering in een militair bolwerk veranderd. Honderden soldaten zijn vanuit andere delen van het land naar de stad gevlogen.

Voor het eerst begint er wat duidelijkheid te komen in de werkwijze van de rebellen, die met relatief weinig strijders in korte tijd enorme lappen onherbergzaam Zaïre hebben veroverd. 'Hun tactiek is dat ze eerst een regio infiltreren, geheel in guerrillastijl. Ze leggen dan contacten en sluiten allianties met lokale kopstukken, en wachten dan tot de boel implodeert', vertelden hulpverleners in Goma.

Rebellenleider Laurent Kabila heeft inmiddels allerlei namen veranderd. Zijn beweging heet voortaan het Congolees Bevrijdingsleger. Oost-Zaïre heet nu Democratisch Congo, en de Zaïre-rivier de Congo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden