Hussel en flans een Cardini
Caesar salad met gegrilde kip
Over het ontstaan van de caesar salad doet een grappig verhaal de ronde. Nee, het was niet het lievelingskostje van Julius Caesar, het heeft niets te maken met het beroemde casino in Las Vegas, en al helemaal niets met een keizersnede of het kapsel dat George Clooney een groot deel van de jaren negentig droeg.
De caesar salad is vernoemd naar Caesar Cardini, die de salade per ongeluk ontdekte. Cardini, een begenadigd restaurateur van Italiaanse afkomst die een bescheiden etablissement runde niet ver van de Mexicaans-Amerikaanse grens, bemerkte op de 4de juli 1924 tot zijn schrik dat hij aardig door zijn voorraad begon te raken, terwijl de hele tent vanwege de nationale feestdag vol zat en om eten schreeuwde. Volledig in paniek is hij toen maar uit zijn koelkast gaan trekken wat er nog in lag - romaine sla, croutons, wat zachtgekookte eieren, een stuk halfbeschimmelde Parmezaan - om daar met dramatisch zwiepende handgebaren een salade van in elkaar te flansen.
Dat gooi- en smijtwerk deed hij blijkbaar met zo veel flair dat zijn gasten dachten dat het erbij hoorde, en zo werd de caesar salad geboren, inclusief de bijhorende husseltechniek. Cardini zou nog vele jaren salades in elkaar blijven flansen en van de dressing die hij sindsdien verkocht, is hij steenrijk geworden.
Wat mij verbaast, is dat er nog steeds mensen zijn die elkaar op internet de koppen inslaan over het juiste recept voor caesar salad: met of zonder croutons, met of zonder ansjovis, welke dressing precies, en moeten die eieren echt zo nodig? Want een caesar salad maak je natuurlijk in de geest van Cardini, met stevige sla, Parmezaanse kaas en datgene wat je toevallig verder nog in huis hebt. En met die dramatisch zwiepende handgebaren natuurlijk, het enige ingrediënt dat er echt in hoort.
Meng 6 eetlepels olijfolie met de azijn en de mayonaise. Kruid met zout en peper en klop tot smeuïge dressing. Bestrijk de kipfilets met olijfolie en kruid met zout, peper en Provençaalse kruiden. Gril ze in ongeveer 7 minuten (bijna gaar) in een grillpan en snijd in plakjes. Bak ook de spekjes langzaam krokant.
Doe de sla en de stukjes augurk in een diepe kom. Schenk er wat dressing over en hussel met uw slabestek. Strooi er Parmezaan over en hussel nog eens. Verdeel de sla direct over diepe borden en garneer met plakjes kip, spekjes en nog wat Parmezaanse kaas.
In de Volkskeuken van woensdag zijn helaas de volgende ingrediënten weggevallen: 50 gr geraspte Parmigiano Reggiano, 20 gr bloem en een mespunt kaneel.
(voor 4 personen)
olijfolie
3 el witte wijnazijn
2 el mayonaise
peper en zout
2 biologische kipfilets
1 krop romaine sla, gewassen, in grove repen gesneden
Provençaalse kruiden (gedroogd)
50 gr biologische spekblokjes
2-3 grote zoetzure augurken in kleine blokjes
vers geraspte Parmezaanse kaas
undefined