Huren in sommige gevallen met slechts 2,1 procent omhoog Minimale huurstijging mag lager

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting wil woningbouwcorporaties toestemming geven om, vanwege de lage inflatie, de huren per 1 juli met 2,1 procent te verhogen, in plaats van met 3,5 procent, zoals wettelijk is vastgelegd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Ook moet de corporatie aan Tommel toestemming vragen voor de verlaging, maar die zal automatisch worden verleend zo zei Tommel gisteren tijdens een debat met de Tweede Kamer.

De maximaal toegestane huurverhoging blijft 6,5 procent. Het PvdA-kamerlid Duivesteijn pleitte weliswaar voor een lager maximum - 5,5 procent - maar daarvoor kreeg hij van de andere fracties geen steun.

Over een beperking van de minimale huurstijging in 1997 wil Tommel overleg gaan voeren met de woningbouwcorporaties. Volgens de Nationale Woningraad (NWR), de grootste koepel van woningbouwcorporaties, is dat al in 1995 afgesproken, toen de corporaties een zelfstandiger positie kregen.

De concrete huurprijsontwikkeling per 1 juli staat echter ook na het debat van gisteren niet vast. Tommel moet daarover nog een formeel besluit nemen. Vervolgens moet de Kamer daarmee instemmen begin februari.

De NWR en het NCIV, de twee koepelorganisaties waarin de woningbouwcorporaties zijn verenigd, reageren geïrriteerd op het kamerdebat. Ze verwijten de Kamer onvoldoende rekening te houden met de tijd die de corporaties nodig hebben voor hun huurbeleid. Pas als de percentages officieel zijn vastgesteld, kunnen de corporaties bepalen wat de huren voor hun eigen woningen moet zijn.

Omdat de nieuwe huren en subsidiebedragen per 1 juli ingaan, moeten huurders en corporaties ruim te voren weten waar ze aan toe zijn, vinden de corporaties. 'De gegevens hadden al voor 1 januari bekend moeten zijn. De Kamer gaat pas in februari praten ', aldus een woordvoerder van de NWR. 'Het is onthutsend hoe weinig de Kamer daarmee rekening houdt.'

Tijdens het debat van gisteren stelde VVD-woordvoerder Hofstra voor om de huren voortaan niet met een maximum percentage te verhogen, maar met een vast bedrag. Daardoor zouden de lage huren veel sterker kunnen stijgen dan met 6,5 procent: een verhoging met veertig gulden betekent een stijging van 10 procent voor huren van vierhonderd gulden. Tommel wil wel over Hofstra's voorstel spreken, maar niet voor 1996.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden