Huren huis na 2006 drastisch duurder

Honderdduizenden huurwoningen worden tussen 2006 en 2009 mogelijk enkele tientallen procenten duurder. Dit is het gevolg van de nieuwe huurplannen van minister Dekker van VROM, die vrijdag zijn gepresenteerd....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Dekker wil vanaf 2006 circa 25 procent van alle huurwoningen (643 duizend stuks) vrijgeven aan de markt. Voor de zittende huurders geldt een overgangsregime, met huurstijgingen oplopend tot 5 procent boven de inflatie. Vanaf 2009 gaan marktprijzen gelden. Maar ook na een verhuizing kan een marktconforme huur ingaan .

Dit alles heeft tot gevolg dat de huren scherp zullen stijgen, blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau ABF Research. Woningen in Friesland zullen het sterkst in prijs stijgen. De gemiddelde huur zal over vijf jaar waarschijnlijk met 42,6 procent zijn gestegen. In Amsterdam, Utrecht, Drenthe, Groningen en in de regio Arnhem/Nijmegen gaan de huren met meer dan 30 procent omhoog. In Den Haag, Rotterdam en Zeeland blijven de huurstijgingen in 2009 echter beperkt tot ongeveer 15 procent. Dat komt doordat de markt voor huurwoningen daar slechter is dan elders.

Overige huurders hoeven zich minder zorgen te maken. Hun huren zullen gemiddeld 3,4 procent stijgen. Dat komt doordat Dekker de huurstijging heeft begrensd. Wie huursubsidie ontvangt, gaat er in het geheel niet op achteruit. Extra huurstijgingen worden gecompenseerd met subsidie.

In ruil voor de huurverhogingen moeten verhuurders (woningcorporaties en particuliere beleggers) meer woningen bouwen. Dekker hoopt dat huurders met een ruim inkomen vervolgens zullen verhuizen. Ze houden relatief vaak goedkope huurwoningen bezet, stelt ze. Hierdoor belanden starters, jongeren en mensen met een laag inkomen op wachtlijsten.

De extra huurverhogingen moeten de verhuurders deels terugsluizen naar VROM. Vanaf 2006 moeten ze 250 miljoen meebetalen aan de huursubsidie. Hierdoor hoeft Dekker hier niet meer op te bezuinigen.

Als de verhuurders er niet in slagen om extra woningen te bouwen zijn de huurstijgingen van de baan. 'Het kan immers niet zo zijn dat de bewoner meer voor zijn woning moet gaan betalen, terwijl er nog steeds niets te kiezen valt', zei Dekker gisteren tijdens de presentatie. In 2008 zal ze bekijken of de verhuurders zich hebben gehouden aan hun bouwplicht.

ABF Research en het CPB betwijfelen of het huurbeleid een positief effect heeft op het aantal nieuw te bouwen woningen. Corporaties kampen vooral met een gebrek aan geschikte bouwlocaties en stroperige regelgeving.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden