Huren gaan in vijf jaar omhoog met 25 procent

De huren in Nederland gaan de komende vijf jaar met zeker 25 procent omhoog, als CDA en PvdA hun zin krijgen. In hun vertrouwelijke financieel akkoord stellen de beoogde coalitiepartijen voor de huren gedurende die periode elk jaar met 3 procent en de inflatie te verhogen. ...

De mogelijkheid tot huurverhoging voor particulieren en de woningcorporaties (met ruim 2 miljoen huurders) wordt in Nederland ieder jaar door het rijk bepaald. Begin jaren negentig lag de jaarlijkse huurstijging ook op ongeveer 5 procent. Maar sinds enkele jaren volgt de huurverhoging de gemiddelde inflatie. Het afgelopen jaar was de verhoging voor huurders van woningcorporaties 2,9 procent.

Huishoudens die de extra huurverhoging niet kunnen betalen, zouden volgens het plan een tegemoetkoming krijgen. De maatregel is enerzijds bedoeld om de staatskas te spekken. Anderzijds probeert de coalitie daarmee ook 'scheefwoners' aan te pakken, die volgens haar in verhouding met hun inkomen te goedkoop wonen.

Het Centraal Planbureau (CPB) bekijkt of het de maatregel geoorloofd vindt, als onderdeel van een totaalplan, waarmee de coalitie de komende vier jaar bijna 20 miljard aan bezuinigingen wil realiseren. Deze grootste bezuinigingsoperatie uit de na-oorlogse parlementaire geschiedenis, is onder meer noodzakelijk omdat stijgende pensioenpremies en de terugbetaling van hypotheekrente aan huiseigenaren de overheid de komende vier jaar zeker vijf miljard euro extra kosten.

De totaalsom aan hypotheekrente-aftrek groeit nog steeds doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen. PvdA-leider Bos heeft, zoals hij in de verkiezingscampagne al aankondigde, in de onderhandelingen met het CDA voorgesteld wat aan de groei van de hypotheekrente te doen. De sociaal-democraten wilden onder meer huiseigenaren verplichten bij aankoop van een nieuw huis de overwaarde op hun oude woning te gebruiken. Maar het CDA weigerde dit.

Huiseigenaren worden door de twee partijen niet helemaal ontzien. Ze stellen in hun financieel plan ook voor om het huurwaardeforfait te verhogen, de belasting voor huiseigenaren die gerelateerd is aan de waarde van het huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden