Review

'Hunted' stelt privacyvragen die tv-makers zich ook mogen stellen

'Hunted' is nogal onbenullig, maar stelt privacyvragen die tv-makers zich ook mogen aantrekken.

null Beeld Avrotros
Beeld Avrotros

Broer en zus Ike en Babette doen mee aan het programma Hunted. Waarom? 'Dit is echt iets voor ons. Grotemensenverstoppertje.' Zo zou je het ietwat onnozole Hunted (Avrotros) inderdaad kunnen omschrijven, al houden de makers het liever bij 'sociaal experiment'.

Het idee: twaalf deelnemers pogen drie weken onder de radar te blijven van wat de voice-over 'de crème de la crème van de Nederlandse opsporing' noemt. De voormalig politie- en defensiemensen die jacht maken op zogenaamd 'voortvluchtigen' hebben dezelfde bevoegdheden als de politie, bezweert de stem.

De vraag is of je nog onvindbaar kunt zijn in een land dat vol hangt met beveiligingscamera's en waar je met elke stap die je zet al dan niet digitale sporen achterlaat. De deelnemers wisten waaraan ze begonnen, verzekerde een disclaimer die maandagavond al gauw in beeld kwam.

Hunted vormde de aftrap van twee themaweken op NPO3 die ons bewust moeten maken van de privacykwestie. Wisselen we niet te veel van onze vrijheid in voor gemak en veiligheid?

Voor al uw privacyvragen in een toegankelijk jasje is daar het sociale experiment, al kun je je soms afvragen of tv-makers hun proefkonijnen wel zo netjes behandelen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij Sorry voor alles, de gezellige Vlaamse kijkcijferknaller die zondag voorlopig voor het laatst te zien was op Eén.

Kandidaten gaven zich een jaar geleden op voor een programma dat nooit gemaakt zou worden. Ze werden tóch geselecteerd: voor een verborgencameraprogramma waarin hun levens gedurende een maand werden gemanipuleerd.

Dertig dagen werden ze stiekem gefilmd terwijl ze allerlei curieuze dingen meemaakten, mede mogelijk gemaakt door familie en vrienden die in het complot zaten. Aan het einde van de maand werden ze naar een studio gelokt, waar presentator Adriaan van den Hoof ze welkom heette in hun eigen show. 'Sorry voor alles,' zei hij dan. Bij alle schijntoevallige gekkigheden die de kandidaat nietsvermoedend op zijn pad trof, had het programma weetjes ingebracht die van pas kwamen in de studio. Daar vielen prijzen te winnen met een quiz.

De omroep vond het weinig problematisch dat de deelnemers zich aanvankelijk niet bewust waren van de camera's om hen heen en van het feit dat ze meededen aan een amusementsprogramma. Ze waren tenslotte bereid om op tv te komen en werden alleen gefilmd tijdens de in scène gezette momenten. Ook mochten ze achteraf een stokje voor de uitzending steken. Dat gebeurde geen enkele keer, zei een woordvoerder tegen De Morgen. 'Iedereen houdt er een warm gevoel aan over.'

Van den Hoof verwoordde het in dezelfde krant zo: 'Voor de kandidaten is het als een verrassingsfeest dat achter hun rug wordt georganiseerd.'

Inbreuk op de privacy als surpriseparty, met een guitige presentator die de slingers ophangt; als je graag met je hoofd op de buis wilt, heb je van tv als meekijkende Big Brother vooral de montage te vrezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden