Hunnenstad in China opgegraven

In Noord-China is vanonder het woestijnzand een zestienhonderd jaar oude stad van de Hunnen te voorschijn gekomen. Het is de eerste keer dat een stad van dit nomadenvolk is gevonden....

De ontdekking werd gedaan tijdens beplantingswerkzaamheden op het barre Ordos-plateau, gelegen in het noorden van de provincie Sha'anxi in het middenwesten van China.

De ruïnestad, Tongwancheng ('Vereniging van Tienduizend Steden'), heeft twaalfhonderd jaar onder het zand gelegen. De stad werd in 419 na Christus gebouwd door honderdduizend Hunnen, een Turkstalig nomadenvolk, dat in het Chinees Xiongnu wordt genoemd.

Tien eeuwen lang hebben de Hunnen in Midden-Azië een grote rol gespeeld. Over hen is veel minder bekend dan over de West-Hunnen, de gevreesde 'barbaren' die in de vijfde eeuw onder Attila huishielden in Europa.

In de derde eeuw voor Christus vestigden de Hunnen hun eerste steppenrijk. China's eerste keizer, Qin Shi Huangdi (221-210), joeg hen terug naar het noorden en bouwde de al bestaande muren van aarde uit tot een stenen muur om hen buiten zijn rijk te houden. Dit is de eerste Chinese Muur, die door latere dynastieën is herbouwd en uitgebreid.

De ruïnes van Tongwancheng beslaan een oppervlakte van een vierkante kilometer. Ze bestaan uit paleismuren, een binnenstad en een buitenstad. De vierkante stadsmuur, zestien tot dertig meter dik, is gemaakt uit een mengsel van zand en witte poederaarde, dat met rijstlijm zo hard is gemaakt als steen.

Op iedere hoek staat een wachttoren, waarvan de hoogste 31 meter is. Vanuit de verte, zo meldt het staatspersbureau Nieuw China, lijken de torens op masten en het hele complex op een wit schip, met daaromheen een zee van gras, kreupelhout en bomen.

De stad lag in een toenmaals vruchtbare streek aan de rivier de Wuding, een zijarm van de Gele Rivier. Vijf eeuwen lang bleef ze het politieke, economische en militaire centrum van het gebied. Door het geleidelijk opdrogen van de rivier boette de stad steeds meer aan belang in, totdat ze in de negende eeuw volledig onder het woestijnzand verdween.

Het archeologisch onderzoek van Tongwancheng zal ongetwijfeld veel informatie over de Xiongnu opleveren. China is van plan aan de Unesco te vragen de ruïnes van de stad de status toe te kennen van erfgoed van de mensheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden