Hun Sen wil toch weer met Ranariddh gaan regeren

De leider van de Cambodjaanse Volkspartij (CPP), premier Hun Sen, wil in zijn volgende coalitieregering liever samenwerken met prins Norodom Ranariddh dan met de leider van de derde grote partij, oud-minister van Financiën Sam Rainsy....

REUTERS; AP

Reuters, AP

PHNOM PENH

Met de bekendmaking van die voorkeur nam Hun Sen een voorschot op de verkiezingsoverwinning die hij verwacht op grond van de tot dusver getelde stemmen. Volgens de Nationale Kiesraad kan de officiële einduitslag pas zondag bekend worden gemaakt. Maar de grootste onafhankelijke waarnemersgroep van Cambodja, de Commissie voor Vrije en Eerlijke Verkiezingen, bevestigde gisteren dat Hun Sen inderdaad een voorsprong heeft genomen op zijn beide rivalen - al mag de CPP niet op zoveel zetels rekenen als zij zelf beweert.

De verkiezingsuitslag wordt bij voorbaat aangevochten door prins Ranariddh en Sam Rainsy, die klagen over onregelmatigheden bij zowel het tellen als het uitbrengen van de stemmen.

Sam Rainsy klom gisteren met een megafoon in een boom om 1500 aanhangers toe te spreken die hadden staan wachten bij het hotel waar hij overleg had gepleegd met de leiders van tien kleinere partijtjes die zich eveneens beklagen over onregelmatigheden bij de verkiezingen van afgelopen zondag. In tegenstelling tot de verwachting trokken zijn aanhangers echter niet op naar het hoofdkwartier van de Nationale Kiesraad.

Omdat een regering volgens de Cambodjaanse grondwet minstens tweederde van het parlement achter zich moet hebben, is Hun Sen gedwongen een coalitie aan te gaan. Hij zegt nu de voorkeur te geven aan samenwerking met prins Ranariddh, met wie hij van 1993 tot '97 gezamenlijk de regering heeft geleid. Vorig jaar echter verdreef Hun Sen de prins uit de regering en uit het land; hij beschuldigde Ranariddh ervan een eigen legertje op te bouwen. Alleen onder buitenlandse druk was hij bereid de prins te laten terugkeren om aan de verkiezingen deel te nemen.

'Prins Ranariddh is een capabel en volwassen politicus,' zei Hun Sen gisteren. 'Sam Rainsy is beter in het organiseren van protestacties dan in het leiding geven aan het land.

Prins Ranariddh was niet beschikbaar voor commentaar op deze uitspraak van Hun Sen. Maar een vooraanstaand lid van zijn partij zei dat het nog te vroeg was om al over coalities te praten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden