Hun Sen weigert elke vorm van machtsdeling Bemiddeling in Cambodja mislukt

De pogingen van Zuidoost-Aziatische buurlanden om te bemiddelen in het conflict in Cambodja tussen Hun Sen en eerste co-premier prins Norodom Ranariddh, zijn vastgelopen....

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Het was de anti-climax van een driedaagse bemiddelingsreis die Filipijnse, Thaise en Indonesische bewindslieden langs de hoofdrolspelers in het Cambodjaanse conflict had gevoerd. Hun Sen sprak twee uur met het trio, maar weigerde elke vorm van machtsdeling.

Hun Sen toonde een staaltje van zijn beruchte onbuigzaamheid. Hij liet zijn woordvoerder Svay Sith meedelen dat hij prima in staat is zijn eigen zaken te regelen en dat hij de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean) niet nodig heeft.

De bemiddelaars hadden eerst in Peking met de Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk overlegd en vervolgens in Bangkok met Ranariddh, diens zoon. Deze beloofde af te zien van gewapend verzet als Hun Sen zich zou schikken in een overgangsregering. De prins, die gisteren in Singapore een rondreis door de regio begon, heeft nu de internationale gemeenschap opgeroepen tot een boycot.

De Verenigde Staten weigeren zich neer te leggen bij de status quo in Cambodja. 'De Cambodjaanse kwestie is nog niet over', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bij het vertrek van afgezant Stephen Solarz naar de regio.

Maar Washington lijkt de enige donor van formaat die zich echt opwindt over Hun Sens machtsgreep. Japan en Australië, de grootste geldschieters, onthouden zich van harde taal en zoeken stilletjes naar een uitweg. Zij willen de enorme inspanning van de internationale gemeenschap - vier miljard gulden voor de verkiezingen van 1993 en twee miljard sindsdien - niet in de waagschaal stellen.

De Asean, dat de geplande toetreding van Cambodja uitstelde en weinig te spreken is over Hun Sens affront van dit weekeinde, zoekt naar mogelijkheden om Cambodja later toe te laten. De landen in Zuidoost-Azië putten moed uit de aanwijzing van een partijgenoot van Ranariddh als diens vervanger en uit de belofte dat de verkiezingen van volgend jaar mei doorgaan.

Hoe de Asean uiteindelijk over Hun Sen zal oordelen hangt af van diens respect voor de burgerrechten. De staatsgreep is bij zijn onderdanen uitermate slecht gevallen en berichten over willekeurige executies hebben angst gezaaid. Gisteren werd bekend dat soldaten van Hun Sen dertig aanhangers van Ranariddh gemarteld hebben. Volgens medewerkers van het VN-centrum voor mensenrechten in Phnom Penh, werden ze tezamen in een kamertje van twee bij zes meter vastgehouden in de politiekazerne Kambol, bij de nationale luchthaven Pochentong.

VN-functionarissen zijn erin geslaagd slachtoffers te spreken. De slachtoffers zijn geslagen, zo hebben ze gemeld, ze hadden niet kunnen slapen en enkelen werden gedwongen water uit de riolering te drinken waarin faecaliën dreven. De verwondingen van de duimschroeven die ze tijdens verhoren kregen aangedraaid, waren nog zichtbaar.

Vorige week werd bekend dat veertig aanhangers van Ranariddh uit de weg zijn geruimd door soldaten van Hun Sen. De vuurgevechten tijdens de machtsgreep zelf hebben aan ongeveer 65 mensen het leven gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden