Hun Sen neemt leiding over van Ranariddh

De sterke man van Cambodja, premier Hun Sen, lijkt op weg naar een klinkende verkiezingsoverwinning. In de tellingen van de Nationale Kiesraad heeft zijn Cambodjaanse Volkspartij (CPP) een voorsprong van circa 10 procent genomen op de grootste oppositiepartij, de royalistische Funcinpec....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

PHNOM PENH

De CPP stevende gisteravond laat af op 55 tot 60 van de 122 parlementszetels. Prins Ranariddhs Funcinpec lijkt te blijven steken op ongeveer 45 zetels en oud-minister van Financiën Sam Rainsy en zijn partij lagen rond de twintig zetels.

Met dit resultaat ligt voor Cambodja de zelfde coalitieregering in het verschiet als die in 1993 aan de macht kwam na de door de Verenigde Naties georganiseerde verkiezingen. Alleen zal ditmaal de CPP de machtigste partij zijn en de premier leveren. De Funcinpec zal genoegen moeten nemen met een rol als zwakkere partner.

Uitgelaten CPP'ers gaven gisteren toe erg in spanning te hebben gezeten over de uitslag. De eerste tellingen voorspelden maandag een overwinning voor de prins, maar deze trend sloeg gisteren om in het voordeel van Hun Sen, die zijn rivaal vorig jaar met een staatsgreep uit de regering zette. De officiële uitslag wordt niet voor zaterdag verwacht.

De slakkengang waarmee de voorlopige uitslagen bij de Kiesraad binnenkomen heeft veel achterdocht gewekt bij de oppositie. Prins Ranariddh, Sam Rainsy en enkele minuscule partijtjes staken gisteren te koppen bij elkaar om hun ongenoegen te ventileren.

In een gemeenschappelijke verklaring constateerden zij tal van onregelmatigheden. 'We kunnen de uitslagen van deze verkiezingen niet accepteren tot die degelijk zijn onderzocht', schreven ze. De Kiesraad heeft toegezegd de klachten te onderzoeken.

Binnen- en buitenlandse waarnemers hielden gisteren vast aan hun oordeel dat het proces redelijk eerlijk was verlopen. Ze riepen alle partijen op om het resultaat te aanvaarden. 'De incidenten die tot dusver zijn gerapporteerd, lijken geen deel uit te maken van een uitgebreide campagne om het telproces te ondermijnen,' zei Thun Saray, voorzitter van de surveillance-groep Comfrel, een onafhankelijke commissie.

De snelheid waarmee de 34 landen die zijn verenigd in de waarnemersgroep JIOG de verkiezingen 'vrij en eerlijk' verklaarden heeft evenwel verbazing gewekt. West-Europese diplomaten voelden zich door Japan en enkele Asean-landen onder druk gezet om dit predikaat te verlenen. 'Er was nauwelijks discussie mogelijk', zei een van hen.

Andere controlecommissies hadden scherpe kritiek. 'Ze hebben niet eens de afsluiting van de rapportage door hun eigen mensen in het veld afgewacht', zei een medewerker van Comfrel.

De buurlanden staan te popelen om Cambodja op te nemen in de Associatie van Zuidoost-Aziatische landen. Domingo Siazon, de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken, zei op een Asean-vergadering in Manilla: 'We laten ons niet beïnvloeden door anderen. We zijn geen kleine kinderen.'

Pagina 9: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden