Hun Sen belooft Cambodjaanse koning trouw

Co-premier Hun Sen van Cambodja heeft het aanbod van koning Sihanouk om afstand te doen van de troon niet aanvaard....

AFP, AP

PEKING

Na een vruchteloos gesprek op dinsdag is het tweede onderhoud volgens de koning 'zonder confrontaties' verlopen. 'Deze delegatie - vooral Zijn Excellentie Hun Sen - heeft de koning verzekerd van zijn trouw en steun. Diens aanbod af te treden wordt niet aanvaard', aldus de persverklaring.

Bovendien had de delegatie 'zich uitgeput in dankbaarheid voor des konings besluit in de nabije toekomst terug te keren naar Cambodja'. De driekoppige delegatie bestond uit tweede co-premier Hun Sen, de op aanwijzing van Hun Sen benoemde nieuwe co-premier Ung Huot en parlementsvoorzitter Chea Sim, die in afwezigheid van de koning optreedt als waarnemend staatshoofd. Sihanouk verblijft al meer dan een half jaar in Peking voor medische behandelingen.

De delegatie was kennelijk naar Peking gekomen om de zegen van de koning te verkrijgen voor de benoeming van de nieuwe co-premier, Ung Huot. Hij is de opvolger van een zoon van de koning, prins Norodom Ranariddh, die op 5 juli met geweld door Hun Sen werd verdreven. Daarmee kwam een einde aan de steeds moeizamere samenwerking tussen eerste co-premier Ranariddh (de overwinnaar van de in 1993 door de Verenigde Naties georganiseerde verkiezingen) en tweede co-premier Hun Sen.

In een reeks van persverklaringen en dreigementen heeft koning Sihanouk - die geen al te warme verstandhouding heeft met zijn zoon Ranariddh - duidelijk gemaakt dat hij het er niet mee eens is dat Hun Sen de democratisch gekozen eerste vice-premier heeft vervangen door iemand van zijn eigen keus. Sihanouk wil Cambodja echter niet in een mogelijk gewelddadige crisis storten door zich er met hand en tand tegen te verzetten. 'Mijn arme Cambodjaanse volk heeft al genoeg geleden', vindt de koning.

Gisteren deed hij een beroep op zijn gasten de mensenrechten in acht te nemen en zich in te zetten voor een nationale verzoening. Hun Sens leger maakt nog steeds jacht op de troepen van prins Ranariddh.

Kort voor zijn vertrek naar Peking heeft Hun Sen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ranariddh, die wordt beschuldigd van verraad omdat hij het op een akkoordje zou hebben gegooid met de Rode Khmers. Het Cambodjaanse parlement, waaruit ongeveer twintig Ranariddh-getrouwen zijn verdwenen, heeft de prins zijn politieke onschendbaarheid ontnomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden