Hun God is toch de beste

Autochtoon en islamitisch Nederland drijven met een sneltreinvaart uiteen.

Martin Sommer
null Beeld EPA
Beeld EPA

In het Kamerdebat over de Brusselse aanslagen was minister Van der Steur nog lang niet aan de beurt, toen zich het gebruikelijke gezelschapsspel voltrok. Geert Wilders mocht het debat openen en al snel waren de 32 doden uit het zicht verdwenen. Zoals vaker deed hij er een flinke schep bovenop: wellicht moeten we de islam in de toekomst verbieden. Dat lieten de anderen zich geen tweemaal zeggen. Na een uur stelde Wilders tevreden vast dat hij nog steeds aan het woord was. En dat met een spreektijd van vijf minuten.

Hij was niet de enige die garen dacht te spinnen. Een boze Roemer (SP) weet de aanslagen aan de bombardementen op Syrië, en het gebrek aan kansen voor jongeren. De SP is de PvdA van een kwart eeuw geleden. Kleine geschiedenisles: de huidige golf islamitisch geweld begon niet met westerse bommen maar met de aanslagen op het WTC in New York. Pechtold (D66), ook in de overdrive, voegde Wilders toe dat '99 procent van de moslims de eenheid wil uitspreken'. Niet tegenover elkaar staan maar samen, vond ook Klaver van GroenLinks, en dat 'christenen, islamieten en heidenen' zich niet uit elkaar moeten laten spelen.

Schouder aan schouder, dat hoor je vaak deze dagen. En tegen het wij-zij-denken van Wilders, die zei dat het niet een kleine minderheid van de moslims is die de aanslagen goedkeurt, maar een meerderheid. Ik weet niet waar hij dat vandaan heeft; Wilders gaf er geen bron bij. Hij wil ook niet overtuigen, hij wil gelijk hebben, niet krijgen. Wat ik wel weet, is dat er intussen ruimschoots onderzoek is gedaan waaruit het tegendeel blijkt van schouder aan schouder: autochtoon en islamitisch Nederland drijven met een sneltreinvaart uiteen.

Hij deed er een schpje bovenop... Beeld ANP
Hij deed er een schpje bovenop...Beeld ANP

Over het onderzoek God in Nederland hebben we intussen veel kunnen lezen. God úít Nederland, zul je bedoelen. Dat wil zeggen, de christelijke God. 82 procent ziet vrijwel nooit een kerk van binnen. Heeft dus ook geen idee meer van de stuwende kracht van religie. Wilders zelf is het voorbeeld. Een paar maanden geleden vroeg SGP-Kamerlid Kees van der Staaij hem wat hij verstond onder de joods-christelijke waarden waarmee hij zo graag strooit. Opkomen voor ons eigen volk, zei Wilders. Dat is de plank wel erg ver mis. De andere kant van dezelfde medaille is dat geen mens beseft hoezeer mensenrechten een door en door christelijk beginsel zijn, maar dan zonder God. Men veronderstelt niet alleen dat ze altijd en overal opgaan, maar ook dat de hele wereld ze deelt. Maar de hele wereld is niet christelijk en al helemaal niet ontkerstend.

God uit Nederland, Allah erin. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde in december het rapport Werelden van verschil. Voor islamitische jongeren is tegenwoordig identiteit nummer één: ik ben moslim. Dat de secularisatie bij moslims stokt, had het SCP al in 2012 vastgesteld. De tweede generatie gaat niet minder maar meer naar de moskee. Ik zeg dat erbij voor de migratiedeskundigen die altijd sussen dat integratie drie generaties duurt. Zo ging het immers ook bij Italianen of Spanjaarden. Maar de islam is van een andere orde. Islam is een houvast in een harteloze wereld. Het gaat om de regeltjes, vertelt een gelovige. 'Dat is het mooie, regels naleven... Het is een geheel. De manier van leven zoals het hoort.'

Als je je aan de regels houdt, kom je in de hemel. Allah is overal, volkomen transcendent. Om die reden kunnen misdaden uit naam van de islam niet bestaan. Vandaar de telkens herhaalde uitspraak die voor buitenstaanders zo ergerlijk is, dat bommenleggers 'geen moslims zijn'. Vergeleken bij Allah is God een kleuter. Vandaar ook het complotdenken. Als het fout gaat, moet er een vijand zijn, want aan de islam kan het niet liggen. In Trouw stond een interview met drie Marokkaanse jongens. De aanslagen op de Twin Towers konden geen toeval zijn. Wie zat erachter? 'De familie Rothschild. Een superrijke Joodse familie. Ze kunnen alles bepalen met geld en macht.'

Volgens het SCP-rapport keuren islamitische jongeren geweld af, maar 'niet ondubbelzinnig'. Een minderheid begrijpt het wel. Immers overal ter wereld worden moslims achtergesteld. IS is een product van Amerika of Israël. En alles ligt buiten henzelf. 'Er is een enorme boosheid en wrok', citeert het rapport migratiedeskundige Han Entzinger, 'van: wij willen deel uitmaken van de Nederlandse samenleving... en als puntje bij paaltje komt, dan mag het eigenlijk niet.' Dat van die boosheid en wrok is vast waar, net als dat ze daarin steeds weer worden bevestigd door hooggeleerden en andere deskundigen. Het ligt immers aan Nederland.

Maar kijk eens verder dan je neus lang is. In het lamlendige België met zijn zwijgcultuur mocht iedereen zijn gang gaan, met als dank een parallelle samenleving en bommen toe. Laatst sprak ik de schrijfster Betsy Udink, die sinds de jaren zeventig rondreist in het Midden-Oosten. Ze vertelde hoe de islam oprukt. In Turkije, Egypte, Syrië, Iran niet te vergeten. In Marokko zijn de moskeeën niet aan te slepen. Rudy Kousbroek schreef een kwart eeuw geleden verdrietig over de teloorgang van zijn geliefde Indonesië, waar de mooiste vrouwen werden ingepakt door de islam. Hetzelfde maakte ik mee in Kenia, waar opwinding en muziek zijn verruild voor hoofddoeken.

Het Westen en de islam: het zijn tectonische platen die schuiven en botsen. Stageplaatsen en kansen voor jongeren helpen niet. Hier is een clash of cultures van jewelste gaande. Het onuitstaanbare is dat we er betrekkelijk weinig aan kunnen doen. Terughoudend zijn met het opnemen van vluchtelingen, dat lijkt me verstandig. Wel de vrijheid van godsdienst handhaven, want de beginselen van onze samenleving geven we niet op. En verder poot stijf houden.

Vergeleken bij Allah is God een kleuter Beeld
Vergeleken bij Allah is God een kleuterBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden