Hummus van doperwten met lavas

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag hummus van doperwten met lavas (bijgerecht voor 4 personen)

null Beeld
Beeld

In mijn tuin staan aardig wat kruiden die je bij de groentenwinkel, laat staan de supermarkt, niet vindt. Jammer, want sommige zijn echte smaakbommetjes. Ze groeien bovendien als onkruid, ook in een pot op het balkon. Zo heeft mijn citroenverbena de winter overleefd en is deze zomer van miezerplantje tot struik gepromoveerd.

Citroenverbena heeft een pure, frisse smaak, bijna nog citrusachtiger dan citroen. Fantastisch om thee van te zetten (muntthee is zó 2014), in fruitsalades of bij visgerechten. Marjolein, het subtiele noordelijke zusje van oregano en majoraan, is een schatje met roze (eetbare) bloemetjes en geurende, zachte blaadjes. Alles waar u ze aan toevoegt, gaat naar zomer smaken. Gebruik marjolein in pastagerechten en bij bonen, tomaten, paprika's, aubergines en courgettes. Ook steviaplantjes zijn flinke groeiers, al overwinteren ze lastig. Een paar fijngehakte blaadjes in thee, yoghurt, muesli of smoothies en je kunt de suikerpot vergeten. Wees voorzichtig, want stevia is érg zoet - en ook iets bitter.

Ingrediënten

- 400 g verse, gedopte (= 800 g ongedopt) of diepvries-erwtjes
- 2-3 tenen knoflook, gepeld, gehakt
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- ca. 50 ml olijfolie
- 2 lente-uitjes, fijngehakt
- 1 flinke hand lavas-blaadjes, fijngehakt
- citroensap

Lavas, ten slotte. Of maggikruid. Rare bijnaam; de Romeinen aten al lavas, terwijl het bruine sausje pas in 1886 door de Zwitser Julius Maggi is uitgevonden en geen spoor lavas bevat. Lavas is vrieswinterhard en kan met zijn grote bloemschermen wel 3 meter hoog worden. Klinkt dit afschrikwekkend? U kunt lavas zo ver terugsnoeien als u wilt, hij overleeft het altijd. Een paar blaadjes maken een boterham met kaas 'culinair' en peppen elke soep, saus, stoofschotel of salade op. Vegetariërs kunnen vleesverslaafde smaakpapillen moeiteloos bedotten met lavas; ook na invriezen of drogen houdt het zijn smaak. Maar waar koopt u dit alles? Probeer tuincentra, goede groentenwinkels en natuurwinkels. Of kijk op internet bij kruidenkwekerijen.

De Romeinen aten 'puls', een puree van gedroogde, gekookte erwten, knoflook, ui, olie en lavas. Zo'n tweeduizend jaar oud gerecht blijkt moeiteloos over te zetten naar 2015, als superhippe variatie op hummus. U kunt de lavas prima vervangen door selderijblad, eventueel door marjolein of, klassieker, munt.

Bereidingswijze

Kook de erwtjes in een bodem water in 3 tot 6 minuten gaar en zacht. Giet ze af en spoel ze koud in een vergiet onder de kraan, laat ze uitlekken. Pureer de erwten met de knoflook en gehakte ui tot een niet helemaal gladde puree. Meng de olijfolie, de lente-ui en lavas erdoor en maak de puree af met zout en citroensap naar smaak. Eet de doperwten-hummus met knapperig brood, bijvoorbeeld als bijgerecht bij de barbecue of als borrelhapje.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden