Humberto heeft al een lobby; Pauw bouwt er gewoon één

In een sfeer die naar eigen zeggen 'totaal anders' is dan voorganger Pauw & Witteman ooit was, presenteert Jeroen Pauw vanaf 1 september zijn eigen dagelijkse latenightshow. Zware, paarse stoelen rond een ronde tafel in een ronde studio, veel warme kleuren: de Amsterdamse studio kreeg een complete makeover. Dat alles speciaal voor wat naast De Wereld Draait Door het nieuwe vlaggenschip van BNN-VARA moet worden.

Presentator Jeroen Pauw tijdens de repetities van zijn nieuwe dagelijkse talkshow Pauw. De eerste aflevering van het VARA-programma is op maandag 1 september te zien. Beeld anp

'Je zou er van alles in kunnen zien; een lounge in een chique hotel of een jazzclub in Williamsburg, maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een tv-studio. En dat is dan tegelijk ook wel weer relativerend', zegt Pauw zelf in zijn studio tijdens de eerste gezamenlijke najaarspresentatie van omroep BNN-VARA.

Met de makeover is de ambitie van Pauw direct meer dan duidelijk: de talkshow gaat de concurrentie aan met het swingende RTL Late Night dat vorig seizoen zo verrassend sterk begon. Waar Humberto Tan al toe is aan zijn tweede hotel, het NH Schiller in Amsterdam, krijgt Pauw dus gewoon zijn eigen lobby, moeten ze bij BNN-VARA hebben gedacht.

Het valt de aanwezige Paul Witteman ook op: 'Het is hier net een nachtclub'. Maar, voegt hij eraan toe: 'Het is wel heel goed dat het totaal anders is dan het was'. Witteman neemt intussen zelf de serieuzere afslag. Hij maakt volgend voorjaar een wetenschappelijk programma over het gesleutel aan de mens. 'Machines beginnen steeds meer op mensen te lijken, terwijl de mens wordt volgestopt met kunststof.' Ook DWDD gaat door met wetenschappelijke colleges, onder meer met Robbert Dijkgraaf en Freek Vonk.

Beeld anp
Beeld anp

Stopt Matthijs met DWDD?
Of Matthijs van Nieuwkerk begint aan zijn laatste seizoen van DWDD? 'Zou zomaar kunnen', zegt hij tegen Pauw. 'Maar het zou ook zomaar niet kunnen', lacht hij. De presentator zegt ieder jaar rond Kerst de afweging te maken: 'Zijn we nog relevant, hebben we nog lol, kijkt er nog iemand?'.

Het 10-jarig bestaan van het programma wordt hoe dan ook groots gevierd. 'We krijgen een hele zaterdagavond op NPO1, maar wat we gaan doen, weet ik nog niet. Alleen terugblikken is ook zo voor de hand liggend, we zien het wel.'

Paul de Leeuw
Een andere VARA-mastodont lijkt weer vrede te hebben gesloten met de publieke omroep. Paul de Leeuw zegt met de NPO en BNN-VARA te hebben afgesproken om wat minder te flirten met RTL4, waar hij met enige regelmaat opduikt in amuserende spelshows, zoals Roodkapje vanaf eind deze maand. 'Dat blijf ik nog wel doen, maar vanaf 2015 richt ik me weer meer op de NPO', aldus De Leeuw.

De Leeuw keek sinds vorig jaar meer om zich heen door het afnemen van het percentage amusement bij de publieken, maar lijkt nu toch weer mogelijkheden te zien. Een nieuw kookprogramma voor pubers vanaf begin 2015 op het derde net is daar onderdeel van. Verder gaat De Leeuw door met De Kwis en is er op 5 december weer de jaarlijkse Sinterklaasshow.

Veel bekende titels keren de komende maanden terug, zoals BNN-shows Proefkonijnen, Spuiten en Slikken, Over Mijn Lijk en Je Zal Het Maar Hebben. Floortje Dessing begint aan haar laatste seizoen 3 Op Reis om zich voortaan volledig te richten op het succesvolle Floortje naar het einde van de wereld. Vanaf november is het langverwachte tweede seizoen van het drama A'dam - E.V.A. te zien.

Paul de Leeuw vindt de sfeer bij de publieke omroepen weer verbeterd. Hij zegt vanaf 2015 weer vol voor de NPO en BNN-VARA te gaan. Beeld anp

Nieuw drama: Hollands Hoop
Zeker veertig nieuwe titels staan er bij BNN-VARA op de rol - waarvan de nieuwe dramaserie Hollands Hoop met Marcel Rensema en Kim van Kooten het meest in het oog springt - maar de nieuwe fusieomroep wil vooral 'maatschappelijk relevant' zijn. 'Wij werken vanuit een sterke missie', verklaart Gerard Timmer, oud-NPO-topman, nu BNN-VARA-voorzitter. 'En die ambitie betekent niet 'u vraagt, wij draaien', maar we willen wel een heel breed publiek bereiken'.

Timmer zegt dat zijn omroep, met de twee 'omroepmerken' BNN en VARA samenwerking zoekt met maatschappelijke instanties en een platform wil zijn voor progressieve en jonge Nederlanders. Dit uit zich komend seizoen in programma's als Typisch Hollands, waarin Jeroen Pauw in een sociaal experiment acht totaal verschillende Nederlanders - onder wie een moslim, een jood, een homo - bij elkaar brengt. Maar ook in het nieuwe programma van Sophie Hilbrand, Wij Zitten Vast, waarin zij maanden mocht rondkijken in een jeugdinrichting.

'Wij zijn géén productiehuis'
Gerard Timmer keert zich in zijn nieuwe functie opvallend fel tegen de vermeende 'ver-NPO-isering' van de publieke omroep. Waar de overkoepelende bestuursorganisatie steeds meer wil opereren onder NPO-vlag, pleit Timmer voor zichtbare, maar vooral maatschappelijk relevante omroepen: 'BNN-VARA is géén productiehuis. En dat zullen we ook nooit worden. Daarvoor is het maatschappelijke belang van onze beide merken te groot. We zijn relevant voor een groot publiek, we zijn de grootste omroep van het land. Met 748 duizend leden zijn we niet te onderschatten.'

Gerard Timmer, de nieuwe voorzitter van BNN-VARA Beeld anp
De hoofdrolspelers van Typisch Nederlands, een reportageserie van Jeroen Pauw, te zien vanaf 12 september. Beeld BNN-VARA
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.