Humanitaire ramp in bolwerk Kadhafi

De nieuwe Libische machthebbers beschuldigen de militairen van Moammar Kadhafi van het veroorzaken van een humanitaire ramp in de belegerde stad Bani Walid. Inwoners die zich bij het verzet willen aansluiten, zouden worden doodgeschoten. Ook worden winkels met voedsel leeggeroofd.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Hierdoor zouden de inwoners worden uitgehongerd. 'Ze voeren moordpartijen uit', aldus de militaire woordvoerder van de Nationale Overgangsraad (NTC), kolonel Ahmed Bani, op een persconferentie in Tripoli. 'Dit bewijst dat ze de stad willen vernietigen voor ze bevrijd wordt.'

De bewering van de raad kon niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd. Volgens Bani zouden ook vrouwen en kinderen worden omgebracht van families die zich bij het verzet willen aansluiten. Om de stad, gelegen op 140 kilometer van Tripoli, wordt al weken gevochten. Net als in Sirte proberen de strijders overdag de stad binnen te dringen maar worden ze in de avond teruggeslagen door Kadhafi's militairen.

Eenheden van de NTC zeiden dinsdag dat ze het vliegveld en grote delen van de zuidelijke woestijnstad Sabha in handen hadden. Sabha ligt op zo'n 800 kilometer van Tripoli. Drie brigades wisten door te stoten tot in het centrum. Sabha, Bani Walid en Sirte zijn de enige grote steden die nog in handen zijn van Kadhafi.

Alleen in een paar wijken zouden Kadhafi's militairen nog hevig verzet bieden. De strijders maakten zich dinsdag op om de rest van de stad in te nemen. Ook andere dorpen en stadjes in het zuiden zouden de laatste dagen zonder veel tegenstand in handen zijn gevallen van de raad.

President Obama riep de militairen van Kadhafi dinsdag op de strijd te staken. 'Leg de wapens neer en sluit je bij het nieuwe Libië aan', aldus de president in een boodschap aan het Libische volk. Obama zei, voorafgaand aan een gesprek met NTC-leider Mustafa Abdul Jalil, dat de Amerikaanse ambassadeur weer zal terugkeren naar Tripoli. De ambassade wordt deze week heropend.

Europese landen moeten zorgen voor de opvang van gestrande vluchtelingen bij de grenzen van Libië, aldus Amnesty International dinsdag in een rapport. Volgens Amnesty hebben de EU-landen 'schandalig gefaald' in de hulpverlening.

Zo'n 5.000 vluchtelingen over de grens met Egypte en Tunesië kunnen niet terugkeren naar Libië. Zo lopen ze het risico vervolgd te worden. Velen van van hen zijn zwarte Afrikanen die in Libië voor huurlingen van Kadhafi worden aangezien. Ze leven onder barre omstandigheden. 'Sommige Europese landen hebben deelgenomen aan de NAVO--operaties en zijn speler geworden in het conflict dat zoveel mensen op de vlucht heeft doen slaan', betoogt Amnesty.

Amnesty waarschuwt dat steeds meer vluchtelingen uit wanhoop vanuit Libië met de boot Europa proberen te bereiken. Bij deze zeereizen zouden sinds het begin van de oorlog ruim 1.500 doden zijn gevallen.

Australië, Canada en de VS hebben aangekondigd te gaan zorgen voor opvang van sommige gestrande vluchtelingen aan de grens. Ook acht Europese landen, waaronder Nederland en België, hebben hun hulp aangeboden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden