Humanitaire hulp verlenen kan wel
Het ziet er naar uit dat onder de beste omstandigheden de Tweede Golfoorlog langer gaat duren en intensiever zal zijn dan werd ingeschat door zogenaamde deskundigen....
In absolute termen - als je daarover mag spreken als het om doden en gewonden gaat - zullen de aantallen laag blijven. Dat ligt in de aard van moderne oorlogvoering zoals de Eerste Golfoorlog, en de oorlog om Kosovo en in Afganistan hebben laten zien. Niettemin zullen er meer slachtoffers vallen dan eerder voorzien werd en altijd te veel.
Nu heeft de demissionaire Nederlandse regering in een merkwaardig spagaat besloten de oorlog in Irak niet actief-militair, maar wel politiek te steunen. Je moet maar op het idee komen. De oorlog is nu twee weken aan de gang en het wordt tijd dat Nederland eens bij zichzelf te rade gaat wat wij willen en hoe wij die zogenaamde 'politieke' ondersteuning inhoud willen geven.
Nederland heeft sinds 1999 in de HMS Rotterdam de beschikking over een modern Landing Platform Dock, vroeger heette dat gewoon een Amphibisch Transportschip. Voor bijzondere diensten kan het twee helikopters herbergen en verder kent het natuurlijk een goed geoutilleerde ziekenboeg voor de dienstdoende mariniers. Bij verschillende acties in opdracht van de VN is gebleken dat het schip zich ook uitstekend leent om aan derden medische hulp te verlenen. En ontdaan van iedere militaire functie is de Rotterdam eminent geschikt om is als hospitaalschip te dienen.
Als gewoon burger vraag je je dan af: zou ons land nu niet eens dat schip ter beschikking kunnen stellen voor het behandelen van gewonden of zieken, burgers en militairen, in het Golfgebied? Actief militair optreden kan je dat toch niet noemen. Wel humanitair en nodig. Wat let de waarnemend minister van Defensie, de actieve, hardwerkende en capabele Henk Kamp, om de Rotterdam op pad te sturen? Toch niet Wouter Bos?