Humanistisch denkfeestje in de Nes

Waar de intelligentsia de intelligentie viert. Deze week: Haro Kraak bij Brainwash festival.

Beeld Foto's Io Coorman

De rij voor het optreden van Spinvis en Stine Jensen blokkeert de hele Nes in Amsterdam, een straat vol podia die vandaag dienst doet als festivalterrein voor het 'bewust intieme' denkfeestje van omroep Human: Brainwash Festival.

De prettig verstrooiende voorstelling over privacy in een digitaal tijdperk krijgt een extra dimensie als Spinvis de mensen op de eerste rij vraagt naar hun banksaldo en andere intimiteiten. 'Wanneer bent u voor het laatst naar de dokter geweest?'

'Jaren geleden.'
'En wanneer had u voor het laatst seks?'
'Ook jaren geleden.'

'En u, meneer?'
'Gisteravond, als een mislukte poging tot zelfbevrediging telt.'
'Zeker. Was het fijn?'
'Ach ja, ik kon niet slapen.'
'En hielp het?'
'Het was wel vermoeiend, ja.'

Wat?
Brainwash Festival

Waar?
De Brakke Grond, Frascati, Comedy Theater, NRC Café, Nes, Amsterdam

Wanneer?
Zaterdag 25 oktober
13:00 - 1:00 uur

UvA-meisjes met linnen tasjes

Ook voor het 'kunst vervangt religie'-pleidooi van kale allemansvriend en zelfhulpfilosoof Alain de Botton drommen de belangstellenden samen, hetgeen een mooie dwarsdoorsnede geeft: UvA-filosofiemeisjes-met-linnen-tasjes-en-matgele-brillen staan zij aan zij met old-school-anarchisten-in-spijkerjasjes-en-sjekkie-in-de-mondhoek. Ook de man met sjaal en de vrouw in oversized wollen trui voelen zich senang tussen deze blanke humanisten en zingevers.

Human-coryfeeën Clairy Polak en Ad Verbrugge leiden het Filosofisch Kwintet in goede banen, waarna Jan Jaap van der Wal en - daar is ze weer! - Stine Jensen de presentatie overnemen voor de Dus ik ben-Power Talks. 'Dit wordt waarschijnlijk uitgezonden in 2018', verklaart Van der Wal de aanwezigheid van de camera's. 'Bij de NPO, of wat daar dan nog van over is.'

Loopbaanadviseur Nienke Wijnants - type blonde hockeymoeder - houdt een praatje over keuzestress, een aandoening die een blik op het blokkenschema ook oproept: gaan we naar een ode aan de gek met Tinkebell en Maxim Hartman, een lezing van 'begripskunstenaar' Markus Gabriel, een powertalk van filosoof Julian Baggini over voedsel, een anti-TED-talk van Das Magazin of toch de 'filosofische darkroom' waar je anoniem kunt zeggen wat je wil?

Jij bent, dus ik ben

Met het jampotjesexperiment illustreert Wijnants het probleem: er worden meer potjes verkocht als je kunt kiezen uit 6 smaken dan bij 26 smaken. De 'geanticipeerde spijt' om het missen van al dat moois neemt af als de keuze valt op de man die volgens Van der Wal zijn eigen achternaam niet kan uitspreken: Roman Krznaric.

Naast een gloedvol betoog voor empathie als revolutionaire kracht, geeft hij ook interessante weetjes. Zo neemt de kans op ruzie tussen werkgevers en werknemers met 50 procent af als de een simpelweg herhaalt wat de ander zegt.

Krznaric sluit af met een adagium dat de hersenen van de denkers in de zaal zal spoelen. Het is niet langer 'Ik denk, dus ik ben', maar: 'Jij bent, dus ik ben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.