Human Rights Watch: Koerdisch leger sloopt groot aantal Arabische huizen in Irak

Koerdische troepen in Irak hebben zich de afgelopen twee jaar schuldig gemaakt aan het onrechtmatig vernielen van grote aantallen huizen die ze hebben veroverd op Islamitische Staat (IS). Dit stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat zondag is gepubliceerd. In sommige gevallen zouden hele dorpen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Peshmerga-troepen in een plaatsje ten oosten van Mosul. Beeld reuters
Peshmerga-troepen in een plaatsje ten oosten van Mosul.Beeld reuters

Volgens het rapport gaat het om Arabische huizen in de betwiste Iraakse regio's Kirkuk en Nineveh. De Koerden willen deze gebieden toevoegen aan hun autonome regio in het noorden van Irak, aldus het rapport. De Koerdische troepen zouden in deze dorpen alleen Arabische woningen hebben vernield en Koerdische huizen intact gelaten. 'De politieke doelen van de Koerdische legertop rechtvaardigen niet het illegaal slopen van huizen', zei de plaatsvervangend directeur van HRW in het Midden-Oosten.

HRW deed zijn bevindingen op basis van interviews, satellietbeelden en bezoeken aan zo'n twintig dorpen. Satellietbeelden laten volgens HRW zien dat in veel gevallen de huizen vernietigd zijn maanden nadat Koerden het dorp hadden veroverd.

De Koerdische autoriteiten hebben eerder ontkend dat hun strijdkrachten mensenrechten schenden. Volgens hen zijn sommige dorpen, waarvan de inwoners streden aan de kant van IS, verwoest tijdens hevige gevechten. De Koerden hebben nog niet gereageerd op de recente aantijgingen van HRW.

Tekst gaat verder onder de afbeelding van Nahrawan. Het dorp zou volgens getuigen zijn verwoest door peshmerga's als wraak voor een IS-aanval.

Mosul

Alle strijdende partijen in en rond Mosul, de tweede stad van Irak, zijn beschuldigd van het schenden van mensenrechten. De Verenigde Naties hebben IS er onder meer van beschuldigd duizenden Irakezen in gijzeling te houden of als slaaf te hebben. Maar ook regeringstroepen en paramilitaire strijdgroepen zoals de Koerdische peshmerga's hebben uit wraak duizenden vluchtelingen uit IS-gebied gevangengezet, gemarteld en vermoord, aldus Amnesty International.

Vorige maand opende de Iraakse strijdmacht, gesteund door enkele Koerdische eenheden, een offensief op Mosul. Volgens Bagdad nemen honderdduizend soldaten deel aan de opmars. Zij zouden staan tegenover 'enkele duizenden' strijders van IS. Een groot probleem voor het leger is het feit dat er overal mijnen en bomauto's door IS zijn geplaatst. Bovendien maakt IS gebruikt van burgers die zij als menselijk schild tegen de aanvallers inzetten.

Mosul telt anderhalf miljoen inwoners, van wie zich verreweg de meesten nog in hun huizen bevinden. De Verenigde Naties en de Internationale Organisatie voor Migratie schatten het aantal vluchtelingen dat de stad heeft verlaten op ongeveer vijftigduizend.

Slag om Mosul

Ook als Mosul wordt veroverd, is IS niet verslagen - in Irak noch daarbuiten. Waarom niet? (+)

Opvallend hoe actief de Turken zich nu bemoeien met de strijd in Irak. Bagdad is er niet blij mee. Hoe Turkije knaagt aan het karkas van Mosul. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden