Column

Humaan besluit waarin voorrang werd verleend aan mensen, boven regels

Bert Wagendorp
Márcia en Gláucio. Beeld ANP
Márcia en Gláucio.Beeld ANP

Bij Stand.nl kon je inbellen om je mening te geven over de stelling van de dag: 'Het is terecht dat Márcia en Gláucio worden uitgezet'. Ook op de site van de Volkskrant kon je met één druk op de knop je betrokkenheid bij de kwestie tonen. Defence for Children had om half zeven gisteravond een demonstratie georganiseerd bij het Detentiecentrum Zeist, waar Márcia (18) en Gláucio (13) Ventura Tiago met hun ouders verbleven, in afwachting van hun uitzetting naar Angola.

De uitzetting stond gepland voor 5 september, dus het beloofde een heet weekje te worden dat herinneringen zou oproepen aan de affaire-Mauro, de affaire-Pasic en de affaire-Gümüs, plus aan tal van inmiddels vergeten affaires die de komende dagen zeker weer zouden worden opgerakeld.

Ik had Márcia en Gláucio vrijdag al gezien bij EenVandaag, nog vóór sprake was van hun uitzetting (maar kennelijk hing er iets in de lucht) en toen wist je het al. Mocht de een of andere dorre ambtenaar het in zijn hoofd halen dat het tijd werd de familie Ventura Tiago op te pakken en naar het land van herkomst te transporteren, dan zou staatssecretaris Klaas Dijkhoff een héél groot probleem hebben.

Márcia ging rechten studeren en bleek eigenlijk nu al een volleerd advocate. Gláucio gooide er een paar dubbele scharen uit waar je koud van werd en verklaarde dat het Nederlands elftal zijn doel was. Twee Nederlandse superkinderen, kortom, waar we nog veel plezier aan gingen beleven.

En dan was er ook nog Kinderombudsman Dullaert, die met twee krachtige quotes alvast een voorzet gaf voor het nationale zelfonderzoek dat ongetwijfeld zou volgen zodra Márcia en Gláucio gerepatrieerd gingen worden: 1. 'Het is net alsof je Nederlandse kinderen naar een totaal vreemd land stuurt'; 2. 'Deze kinderen gaan gewoon de vernieling in'.

Omdat het maar niet lukt de zaken rond asielzoekers eindelijk goed te regelen, of omdat de werkelijkheid zich telkens weer in bochten wringt die de wetgever niet had voorzien, krijgen we om de zoveel tijd te maken met een schrijnende casus. Met een praktijkgeval dat laat zien dat het naar de letter naleven van de regels absurde gevolgen kan hebben en dat het dus tijd wordt voor herziening van die regels.

De harde opstelling is hip, en daarom lag rond de zaak-Márcia & Gláucio de nadruk al snel niet meer op de kwestie zelf. Het ging bijna meteen over de vraag of hier geen sprake was van een door advocaten en kinderrechtenorganisaties ingestoken zielig verhaal en of dat wel eerlijk was tegenover minder tv-genieke probleemgevallen. In de Volkskrant wees Raoul du Pré op een uitzettingszaak die publicitair kennelijk nog tot ontwikkeling moet komen, betreffende een 17-jarig meisje uit Oezbekistan, Margarita. 'Gewoon een Hollandse meid, weet het actiecomité, dat de regels van het spel beheerst.' Elsevier-columnist Syp Wynia noemde het maandagmiddag op Radio 1 'emotionele chantage'.

De emotie is al sinds mensenheugenis een krachtig politiek instrument, maar als het emotieloze naleven van de regels beter uitkomt, willen we dat wel eens vergeten.

En toen zag ik aan het eind van de middag opeens een wenende mevrouw op mijn scherm, die zei dat Márcia en Gláucio een verblijfsvergunning hadden gekregen. Defence for Children maakte van de demonstratie een feestje.

Klaas Dijkhoff - die me sowieso geen man lijkt met een hart van steen - had eieren voor zijn geld gekozen. Hij had kennelijk geen zin in de kansloze lijdensweg van Gerd Leers ten tijde van de kwestie-Mauro. Dit kon je het succes van emotionele chantage noemen. Maar, wat minder cynisch, ook een fatsoenlijk, humaan besluit waarin voorrang werd verleend aan mensen, boven regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden