Update

'Hulpverlening verspilt jaarlijks 2,5 miljard bij probleemgezinnen'

Elk jaar wordt 2,5 miljard euro verspild in de hulpverlening aan gezinnen met meerdere problemen. Dat is een kwart van de 10 miljard die daaraan op gaat. Oorzaak zijn bureaucratie en een gebrek aan samenwerking bij de diverse betrokken instanties.

Kinderen fietsen in de wijk Schieringen in Leeuwarden. De wijk is de slechtste buurt voor opgroeiende jeugd in Nederland. Schoolverzuim, kindermishandeling, jeugdwerkloosheid en criminaliteit komen er het meest voor. Dat blijkt uit het onderzoek Kinderen in Tel 2012 van het Verwey-Jonker Instituut in Utrecht.De kinderen op de foto komen niet voor in het verhaal.Beeld ANP

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport waarvan een concept in handen is van RTL Nieuws, zo berichtte het programma zaterdag.

De onderzoekers hebben 250 van de 100.000 zogeheten multiprobleemgezinnen in Nederland doorgelicht. De helft van de gezinnen kan met de helft minder hulp. De hulpverlening kost gemiddeld 104.000 euro per jaar per gezin.

Papierwerk
Door zaken als schulden, psychische stoornissen, verslavingen, opvoedingsproblemen zijn bij deze gezinnen veel instanties tegelijk betrokken. Te denken valt aan thuiszorg, maatschappelijk werk, schuldhulpverlening en jeugdzorg. Die zadelen de gezinnen ook nog eens met veel papierwerk op.

In juni antwoordde staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner op Kamervragen van het CDA dat een probleemgezin zeker 40.000 euro per jaar zou kunnen kosten.

Artikel Volkskrant
De vragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel over de probleemgezinnen in de Volkskrant. De krant baseerde zich op een berekening van onderzoeksbureau Stade Advies in opdracht van de gemeente Woerden.

De 40 mille per jaar is een optelsom van verschillende voorzieningen, zoals een bijstandsuitkering, de kosten van maatschappelijk werk en jeugdzorg. Het onderzoek waar RTL over bericht is uitgevoerd onder leiding van Cuyvers Consultancy in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden