Hulpverlening in Haïti verloopt stroef

De internationale gemeenschap zegt Haïti massaal hulpgoederen toe, maar de hulpverlening in het land stuit op grote problemen. Cruciale hulp dreigt daardoor te laat te komen.

Het grootste probleem is de luchthaven van het zwaar getroffen Port-au-Prince. Het vliegveld raakte flink beschadigd. Op de luchthaven van Port-au-Prince stonden zoveel vliegtuigen geparkeerd dat er geen toestel meer bijkon.

Sommige vliegtuigen moesten donderdag tot twee uur boven de luchthaven cirkelen voor ze konden landen. Andere vluchten werden weggestuurd omdat er geen plaats meer voor ze was. Sommige hulporganisaties wijken daarom uit naar de Dominicaanse Republiek.

Brandstof

Inmiddels is het luchtruim weer vrijgegeven, maar alleen voor vliegtuigen met hulpgoederen. Amerikaanse militairen proberen onder meer de luchtverkeersleiding weer op orde te krijgen.

Als de luchthaven eenmaal weer grote vliegtuigen kan ontvangen, komen andere problemen om de hoek kijken. Zo is er bijvoorbeeld geen brandstof om de vliegtuigen die hulpgoederen hebben gebracht, weer te laten vertrekken. Verder is er een gebrek aan personeel om de hulpgoederen uit te laden. Ook is nog onduidelijk waar alle hulp moet worden opgeslagen.

Beroven

Daarvandaan proberen zij de goederen over de weg naar Port-au-Prince te krijgen. Maar ook daar zitten haken en ogen aan. Het is een zware tocht naar de Haïtiaanse hoofdstad en er is al geprobeerd vrachtwagens met hulpgoederen te beroven.

Vraag blijft ook hoe alle goederen vanaf de internationale luchthaven van Port-au-Prince moeten worden gedistribueerd. Een zegsman van Artsen zonder Grenzen vraagt zich vrijdag in The New York Times af waar hij vrachtwagens vandaan moet halen om de hulp te verspreiden.

]]>

Pakhuizen geplunderd

Ook is sprake van onveiligheid. De pakhuizen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn voor een deel geplunderd. Dit heeft een woordvoerster van het WFP in Genève vrijdag bekendgemaakt.

Voordat Haïti dinsdag door een verwoestende aardbeving werd getroffen had het WFP in zijn pakhuizen in de hoofdstad rond de vijftienduizend ton aan hulpgoederen opgeslagen liggen. Na de plundering is er nog zesduizend ton voedselhulp over. Het WFP heeft niet alleen pakhuizen in Port-au-Prince, maar heeft ook zes pakhuizen buiten de stad. Deze zijn niet geplunderd.

WFP-woordvoerster Emilia Casella haastte zich te zeggen dat plundering een normaal verschijnsel is in rampsituaties. De pakhuizen van voedselproducenten in Port-au-Prince zijn ook geplunderd, zei zij.

Bescherming

Hulpverleners in Port-au-Prince die uit alle delen van de wereld zijn aangekomen om de slachtoffers van de aardbeving bij te staan, waarschuwen dat zij bescherming nodig hebben als zij de hulpgoederen gaan verdelen. De sfeer onder de overlevenden wordt wanhopiger en grimmiger, nu zij al drie dagen wachten op broodnodige hulp.

De soldaten van de VN-vredesmissie in Haïti die in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince patrouilleren zeggen dat er woede heerst over het uitblijven van hulp. Een woordvoerder van de Braziliaanse troepen drukte hulpkonvooien op het hart er niet zonder extra bewaking op uit te trekken, omdat het risico van plundering veel te groot is.

Geld

De VN heeft aangekondigd dat ze vrijdag regeringen wil vragen om 550 miljoen dollar (bijna 397 miljoen euro) aan hulpgoederen. De internationale gemeenschap heeft al honderden miljoenen gedoneerd en honderden hulpverleners zijn in het gebied aangekomen.

Er is veel hulp onderweg naar Haïti, maar de beroerde infrastructuur van het land kan dat nauwelijks aan. De VN en andere hulporganisaties hebben bovendien nog geen gestructureerd plan om de hulpgoederen en het personeel op de juiste plaatsen te krijgen.

De dode lichamen van de slachtoffers, die opgestapeld op de straten liggen, vormen ook een probleem. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zit met een dilemma: enerzijds moeten de lichamen worden behandeld en begraven worden, anderzijds bemoeilijkt dit de identificatie. Dit heeft Paul Garwood, woordvoerder van de WHO, gezegd. Vrijdagmiddag zijn regeringsmedewerkers begonnen met het begraven van de duizenden lichamen in massagraven.

Gevangenen

De zware aardbeving in Haïti heeft vrijwel alle vierduizend criminelen uit de gevangenis in de hoofdstad Port-au-Prince doen ontsnappen. Dat heeft het Internationale Rode Kruis in het Zwitserse Genève vrijdag laten weten.

Door de aardbeving dinsdag stortte het gevangenisgebouw in. Onder het puin zijn slechts een paar slachtoffers gevonden, de anderen hebben kennelijk weten te vluchten, aldus zegsman Marcal Izard. Medewerkers van het Rode Kruis in Haïti bezochten regelmatig de gevangenis om de leefomstandigheden van de gevangenen te controleren.

'Vrij goed'

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates is de veiligheidssituatie in Haïti juist ‘vrij goed’. Op enkele plunderingen voor voedsel en water na. ‘Het gaat erom zo snel mogelijk voedsel en water ter plekke te hebben zodat mensen niet hun toevlucht hoeven te zoeken tot geweld’, zei Gates.

Slachtoffers

Het is nog altijd onduidelijk hoeveel slachtoffers er bij de aardbeving van afgelopen dinsdag zijn gevallen. Hulporganisaties en autoriteiten reppen van tienduizenden tot mogelijk honderdduizenden doden.

De straten van de hoofdstad Port-au-Prince liggen bezaaid met lijken. De stapels versperren vaak de weg van hulpkonvooien. Andere lichamen werden in vrachtwagens naar een ziekenhuis in de stad gebracht. Volgens de directeur van de medische instelling lagen er inmiddels ongeveer 1500 lichamen opgestapeld buiten het mortuarium. Het internationale Rode Kruis stuurt lijkzakken naar het Caribische land.

Massagraf

Ongeveer zevenduizend slachtoffers werden begraven in een massagraf, zei president René Préval donderdag tegen verslaggevers.

De aardbeving heeft volgens de Verenigde Naties circa 300.000 mensen dakloos gemaakt. In de hoofdstad Port-au-Prince is een op de tien huizen verwoest. Volgens de VN woonden in het gebied dat door het natuurgeweld is getroffen circa 3,5 miljoen mensen.

Tekst loopt door na tweetbox

Haïti ooggetuigen live]]>

Haïtianen verzamelen zich rond een gastank in Port-au-Prince. Door de aardbeving is een tekort aan gas ontstaan. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden