Hulpverlening in China komt op gang

Het dodental van de aardbeving die maandag het midden van China trof, is opgelopen tot boven de 12 duizend. De hulpverlening komt op gang.

Van onze buitenlandredactie

Gevreesd wordt dat het dodencijfer nog aanzienlijk zal stijgen. Reddingswerkers zeiden dat alleen in de stad Mianyang 3.629 mensen zijn omgekomen en dat 18.645 mensen daar nog onder de puinhopen bedolven liggen. In Mianzhu, honderd kilometer van het epicentrum, zouden nog minstens 4.800 mensen onder het puin liggen.

Militairen
Ruim 20 duizend militairen zijn inmiddels in het rampgebied gearriveerd. Tienduizenden andere militairen zijn onderweg. Voor de komende dagen wordt regen voorspeld, wat de hulpverlening naar verwachting zal bemoeilijken. Premier Wen Jiabao is in het getroffen gebied om leiding te geven aan de reddingsoperatie.

De hoop dat er nog veel overlevenden gevonden zullen worden, neemt snel af. Tot dusver konden slechts 58 mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald.

Volgens de staatsmedia hebben reddingswerkers inmiddels het district Wenchuan bereikt, het epicentrum van de aardbeving. Hoeveel slachtoffers daar zijn gevallen is nog onduidelijk. De Sichuan Daily meldde op zijn website dat nog zeker 9.400 mensen onder de puinhopen bedolven liggen en dat er 26 duizend mensen gewond zijn geraakt. Het is niet duidelijk of sommige cijfers elkaar overlappen.

Onder de doden en vermisten bevinden zich rond de duizend leerlingen en onderwijzend personeel van een middelbare school in het gewest Beichuan, meldde het persbureau Xinhua. Eerder werd bericht dat in de stad Juyuan in het gewest Dujiangyan een school is ingestort. Daarbij zouden negenhonderd doden zijn gevallen.

Toeristen
De aardbeving deed zich voor in de provincie Sichuan, maar ook daarbuiten vielen honderden doden. Xinhua meldde ook dat vijftien Britse toeristen onbereikbaar waren. Waarschijnlijk waren ze toen de aardbeving zich voordeed in het natuurreservaat Wolong, waar meer dan honderd reuzenpanda's leven. Over het lot van deze panda's is niets bekend en deskundigen zeiden voor hun voortbestaan te vrezen. Zestig panda's in een reservaat in Chengdu maken het goed, zo zeiden medewerkers van het reservaat.

Fotospecial (vergroot )

]]>

Ook twaalf Amerikaanse toeristen die een reis door het pandareservaat in Wolong maakten, worden vermist. Verder werd gezocht naar twee Chinezen van Amerikaanse afkomst en een Thaise toerist, die door Sichuan reisden.

In Chengdu groeiden de rijen bij de benzinepompen. Inwoners van de stad verdrongen zich in winkels en hotels bij televisietoestellen om het nieuws te volgen. Levensmiddelenwinkels zeiden door hun voorraden heen te raken.

Fakkel
De tocht van de Olympische vlam door China wordt korter en soberder als gevolg van de aardbeving. Een lid van het organiserend comité in Peking, Sun Weide, zei dinsdag dat vanaf woensdag de route wordt ingekort en dat er een minuut stilte wordt gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving. Alle ceremonies, toespraken en festiviteiten worden aanzienlijk soberder dan gepland voor de tocht van de vlam door China. Die begint woensdag in de oostelijke provincie Jianxi.

De in ballingschap levende geestelijk leider van Tibetaanse boeddhisten, de dalai lama, heeft dinsdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de aardbeving. Hij zei dat hij diep bedroefd is ‘door het verlies van zo veel mensenlevens en zovelen die zijn gewond geraakt. De Tibetaanse regering in ballingschap van de dalai lama prees bovendien de snelle reactie van de Chinese autoriteiten op de natuurramp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden