Hulpverlening blijft in Uruzgan

Hulporganisaties in Uruzgan zullen hun werk voortzetten, ook als er een einde komt aan de Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie. Dat heeft het Dutch Consortium for Uruzgan (DCU), een samenwerkingsverband van vijf organisaties, dinsdag bekendgemaakt.

Van onze verslaggever Theo Koelé

De vraag of hulpverleners actief kunnen blijven zonder militaire bescherming, speelt een belangrijke rol in de politieke besluitvorming over een eventuele nieuwe missie in Uruzgan of elders in Afghanistan na 2010. Het kabinet zal begin volgend jaar een beslissing nemen.

PvdA-minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking constateerde onlangs na een bezoek aan Uruzgan dat toekomstige hulpverlening niet afhankelijk is van bescherming door Nederlandse militairen. Voor het eerst heeft een aantal belangrijke organisaties dit nu bevestigd.

DCU wordt gevormd door Cordaid, Healthnet/TPO, Save the Children, ZOA Vluchtelingenzorg en een organisatie op het gebied van diergeneeskunde. ‘Alle organisaties waren al actief in Afghanistan, lang voordat er sprake was van een Nederlandse militaire missie in het land’, memoreert een gisteren gepubliceerde verklaring.

De organisaties hebben naar eigen zeggen een nauwe band met Afghaanse partners, die op hun beurt kunnen bogen op goede contacten met de lokale bevolking.

‘Onze keus is er een voor de bevolking van Uruzgan’, aldus DCU. ‘We zullen er blijven, ongeacht het besluit van de Nederlandse politiek over het al dan niet voortzetten van de missie in Uruzgan. Want ontwikkeling en wederopbouw zijn in dit zeer arme, geïsoleerde en conflictueuze gebied heel hard nodig.’

Volgens een woordvoerster van DCU is de verklaring ook bedoeld om een einde te maken aan ‘verwarring’ over de rol van hulpverleners. DCU wijst nadrukkelijk op het onderscheid met ontwikkelingswerkers die binnen de militaire Task Force Uruzgan opereren.

DCU is wel financieel afhankelijk van de overheid; het samenwerkingsverband krijgt via de Nederlandse ambassade in Kabul 14 miljoen euro in de periode 2009 tot 2013.

De Verenigde Staten hebben Nederland gevraagd militair actief te blijven in Afghanistan. De Amerikaanse vicepresident Biden belde daarover begin december met premier Balkenende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden