'Hulpverleners wilden islamitische vluchtelingen bekeren in Grieks kamp'

Christelijke hulpverleners in het detentiecentrum Moria op het Griekse eiland hebben geprobeerd islamitische vluchtelingen te bekeren. Dat meldt The Guardian.

Paus Franciscus bezocht afgelopen april kamp Moria. Beeld afp

Hulpverleners hebben de afgelopen maanden zeker twee keer 'bekeringsformulieren' uitgedeeld in Arabische versies van de Bijbel. Daarin werd asielzoekers gevraagd een verklaring te ondertekenen.

In de verklaring stond: 'Ik weet dat ik een zondaar ben (..) Ik vraag Jezus mijn zonden te vergeven en mij het eeuwige leven te schenken. Mijn wens is zijn woord te gehoorzamen en lief te hebben.'

'Ongevoelig'

Islamitische asielzoekers noemden de pogingen van de hulpverleners 'ongevoelig'. Zo vertelde Mohamed, een vluchteling uit de Syrische hoofdstad Damascus, aan The Guardian: 'Het is een groot probleem, veel mensen hier zijn moslim, ze willen niet van religie veranderen. Ze (de hulpverleners, red.) probeerden het tijdens de ramadan, de Islamitische heilige maand.'

Volgens de asielzoekers in kamp Moria werden de formulieren door vertegenwoordigers van Euro Relief, een Griekse liefdadigheidsinstelling, uitgedeeld. In een reactie tegen de Britse krant zei Euro Relief de verspreiding van bekeringsformulieren af te keuren. Het ging volgens de instelling mogelijk om individuele acties van hulpverleners.

Vluchtelingen staan in de rij voor eten in het Griekse kamp Moria. Beeld reuters

Vluchtelingenakkoord

Euro Relief is de grootste hulporganisatie die actief is in kamp Moria. Nadat de EU afgelopen maart een akkoord met Turkije sloot over de aanpak van de vluchtelingencrisis, trokken andere hulporganisaties zich uit protest terug uit het kamp. Moria staat onder toezicht van het Griekse ministerie van Migratie, maar het dagelijks leven wordt begeleid door hulporganisaties.

Opvangkamp Moria werd na de vluchtelingendeal omgevormd tot een detentiecentrum. Op Lesbos worden meer dan 2.500 migranten vastgehouden sinds het akkoord. Ze behoren niet tot de groep die meteen wordt teruggezet naar Turkije en moeten daarom afwachten tot de Griekse autoriteiten hun asielaanvraag hebben behandeld.

De verdeling van de vluchtelingen over verschillende landen wordt opgehouden door vertraging in het asielproces. Het lange wachten zorgde de afgelopen tijd al geregeld voor onrust in de vluchtelingenkampen op Lesbos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden