Hulpverleners in jeugdzorg sneller naar de politie

Bureau Jeugdzorg gaat meer kindermishandelingszaken overdragen aan de politie. Dankzij een simpel meldformulier hoeven hulpverleners niet meer standaard langs het bureau. Dat meldt de Volkskrant.

null Beeld

Nu aarzelen gezinsvoogden soms om aangifte te doen, omdat ze er veel tijd mee kwijt zijn en het vaak maar de vraag is of de dader kan worden vervolgd.

Kindermishandeling is vaak een lastig te bewijzen delict, omdat het geweld zich achter de voordeur afspeelt en er dus weinig getuigen zijn. 'Het is voor kinderen ook emotioneel beladen om zich uit te spreken tegen hun vader of moeder', zegt Mariëtte Christophe, landelijk programma­leider huiselijk geweld bij de politie.

Toch hoopt justitie dankzij de betere samenwerking met de zorg, meer zaken voor de strafrechter te kunnen brengen. Christophe: 'We willen een nog duidelijker norm stellen: kindermishandeling is strafbaar en de samenleving accepteert dit niet.'

Uit het laatste onderzoek naar de vervolging van kindermishandeling blijkt dat er jaarlijks 800 aangiften worden gedaan; 7 procent daarvan is afkomstig van hulpverleners. Doordat bewijs vaak ontbreekt, leidt slechts eenderde van de aangiftes tot een veroordeling van de dader. De cijfers staan in schril contrast tot de 100 duizend kinderen die naar schatting jaarlijks slachtoffer zijn van kindermishandeling.

Verwaarloosd
Dat is deels te verklaren doordat in die cijfers ook de kinderen zijn opgenomen die affectief of pedagogisch worden verwaarloosd, zoals dat in hulpverleners­taal heet. Jan-Dirk Sprokkereef, vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland: 'Te weinig liefde of te weinig grenzen krijgen, is een belemmering om gezond en gelukkig op te groeien. Maar het is geen strafbaar feit.' Ook het ooggetuige zijn van huiselijk geweld (vader die moeder slaat of andersom) komt vaak voor als vorm van kindermishandeling.

Het Algemeen Meldpunt Kindermishandeling doet jaarlijks 30 duizend onderzoeken. In 10 procent van de zaken is sprake van fysiek geweld of seksueel misbruik, bij uitstek zaken die strafrechtelijk te vervolgen zijn.

Sprokkereef: 'Dat zijn drieduizend kinderen ten opzichte van krap duizend aangiften die er nu worden gedaan. Dat gat hopen we met deze nieuwe werkwijze verder te dichten.'

Hulpverleners besluiten nu soms geen aangifte te doen omdat ze verwachten dat justitie toch niks met een zaak kan, zegt Sprokkereef. 'Maar die afweging hoort bij de politie te liggen.'
Ook is er soms aarzeling omdat hulpverleners het kind voorop stellen en een politieonderzoek ook voor het slachtoffer erg belastend kan zijn. Christophe: 'Tegelijkertijd is het kind ook een burger aan wie gerechtigheid mag worden gedaan namens de samenleving.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden