Hulpverleners hebben slechte ervaringen met aangifte

Veel hulpverleners die aangifte hebben gedaan van agressie en geweld hebben daar slechte ervaringen aan overgehouden. Vooral vergeldingsacties van de daders zijn een probleem. Dat blijkt uit een onderzoek door stichting Hulp voor Hulpverleners naar aangiftebereidheid bij de doelgroep.

Redactie
Hulpverleners verzorgen een slachtoffer na een ongeluk op de A58 tussen Goes en Middelburg. Beeld anp
Hulpverleners verzorgen een slachtoffer na een ongeluk op de A58 tussen Goes en Middelburg.Beeld anp

Meer dan 2500 hulpverleners deden mee aan de enquête. Ruim een kwart gaf aan slechte ervaringen aan een aangifte over te hebben gehouden. Vaak gaat het om represailles uitgevoerd door de daders, die het privéadres van de hulpverleners kenden via de aangifteprocedure.

Volgens voorzitter van Hulp voor Hulpverleners Jan Franx komt het zelfs voor dat gevangenispersoneel ex-gedetineerden thuis aan de deur krijgt, die verhaal komen halen.

'Het kan toch niet zo zijn dat hulpverleners na een aangifte thuis of bij een confrontatie met de dader op straat bedreigd of lastig worden gevallen. Daar zou direct weer een vervolgaangifte op moeten volgen die wordt ondersteund door de werkgever', aldus Franx.

Niet vervolgd

Ook komt het voor dat verdachten niet worden vervolgd door een gebrek aan ondersteunende getuigenverklaringen. Voor politieagenten die aangifte doen is slechts een persoon nodig, maar andere hulpverleners moeten altijd minimaal met zijn tweeën zijn om aangifte te kunnen doen voor vervolging.

Over het algemeen geldt dat hulpverleners erg bereid zijn tot het doen van aangifte. Ze vinden wel dat het makkelijker moet worden om aangifte te doen. Van de 2500 respondenten had 63 procent wel eens met agressie en geweld te maken. Daarbij ging het in bijna de helft van de gevallen om verbale agressie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden