Hulpverleners Antillianen vinden Amsterdamse wethouder Van der Aa hypocriet 'Plan voor registratieplicht onzinnig'

De moeizame eerste weken in Nederland brengen Antilliaanse jongeren op het criminele pad, menen hulpverleners van de stichting Forsa. Ze halen fel uit naar de Amsterdamse wethouder Van der Aa, die een registratieplicht voor Antillianen wil....

MARK VAN DRIEL

Van onze verslaggever

Mark van Driel

AMSTERDAM

'De Amsterdamse politiek is bang om de opvang van Antillianen te regelen. Want hoe beter het gaat, hoe meer er zullen komen. Wethouder Van der Aa maakt een keuze waarvan de consequentie criminaliteit is. Zeg dat dan, geef dat toe, maar kom niet met onzinnige voorstellen.'

M. Simmons, directeur van de stichting Forsa, is verontwaardigd. Dit jaar heeft ze naar eigen zeggen 130 jonge Antillianen en Arubanen aan een woning, uitkering, opleiding of werk geholpen. Maar de half miljoen overheidssteun die het project Wil Di Bida (Papiaments voor levenswil) vanaf1994 kreeg, loopt over twee jaar af. En de voor dit jaar toegezegde 250 duizend gulden van de gemeente Amsterdam is nog niet ontvangen.

De opmerkingen van de verantwoordelijke wethouder Van der Aa over Antillianen die zich niet melden bij het bevolkingsregister en de inburgeringsprogramma's ontlopen, irriteren Simmons dan ook. In haar kantoor in de Bijlmer parkeergarage Develstein spuit ze met nauw verholen woede haar kritiek. D. Willems, de Antilliaanse mentor van Wil Di Bida, valt haar bij. 'De grootste groep nieuwkomers wil rimpelloos de samenleving inschuiven.'

Het pleidooi van de PvdA-wethouder om Antillianen die in Nederland arriveren, te registreren, vinden ze hypocriet. Ze menen dat praktische problemen de deelname van Antillianen aan inburgeringsprogramma's dwarsbomen. Antillianen mogen dan rijksgenoten zijn, bij de verhuizing van Curaçao of Aruba naar Amsterdam stuiten ze op obstakels waarvan Groningers of Limburgers geen last hebben.

De veelal moeizame eerste weken in Nederland brengen de jonge Antillianen op het criminele pad, menen de hulpverleners van Forsa. Dagelijks vertrekken volgens het Centrum Voorlichting Antillianen (CVA) op Curaçao tussen de zes en zestien personen naar Nederland.

De vertrekkende Antillianen arriveren zonder woonadres in Nederland en komen dus niet in aanmerking voor een uitkering. Bij familieleden of kennissen die hen opvangen, kunnen ze zich niet inschrijven, want een inwonende persoon betekent vermindering van uitkering of huursubsidie.

Geld lenen is de voor de hand liggende oplossing. Maar de aanvankelijk onbaatzuchtige helpers ontpoppen zich volgens Simmons en Willems al te vaak als personen die een wederdienst verlangen; het afleveren van een pakketje harddrugs bijvoorbeeld. Van vrouwen worden soms seksuele gunsten verwacht.

Luigine, een 26-jarige moeder van drie kinderen, kwam vorig jaar februari alleen over uit Aruba. Pas in mei kreeg ze haar eerste uitkering. In de tussenliggende maanden wist ze ternauwernood te overleven. Ze zwierf van kennis naar opvanghuis naar logeeradres. 'Ik dacht op een gegeven moment: ''Nu ga ik de prostitutie in.'' Zo hard had ik geld nodig.' Ze deed het niet.

Ze zag andere nieuwkomers bezwijken voor de verlokkingen van de criminaliteit. 'Vooral jongeren zien geen uitweg en gaan dus de fout in.'

Uit cijfers van het CVA blijkt dat 70 procent van de Antillianen die naar Nederland komen, jonger dan 24 is. De toestroom zal groeien, denkt directeur Simmons. Want de werkloosheid op de Antillen is hoog. De registratieplicht zal er wel niet komen, want Haagse politici hebben het plan van Van der Aa afgewezen.

Vele Antillianen komen inmiddels rechtstreeks van Schiphol naar Wil Di Bida, wat volgens mentor Willems bewijst dat het project werkt. Op het kantoor mogen de nieuwkomers gedurende zes maanden ingeschreven staan. Daardoor kunnen ze een uitkering aanvragen en een woning vinden. Ook worden de jongeren via uitzendbureaus aan werk geholpen, of ze worden ingeschreven bij een inburgeringscursus.

De Forsa-hulpverleners erkennen dat lang niet alle Antillianen aan werk of een opleiding beginnen. Sommigen willen alleen een huis en een uitkering. Willems: 'Dat is misschien niet ideaal. Maar het weerhoudt hun er wel van om uit armoe crimineel te worden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden