Hulpprogram IMF wellicht niet afdoende

Escalatie van de situatie in Oekraïne kan het IMF-hulpprogramma voor dat land doorkruisen. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën zou het huidige leningenprogramma, van maximaal 18 miljard dollar (13 miljard euro), weer ter discussie kunnen komen.

WASHINGTON - 'Dan rijst de vraag of het programma wel afdoende is', zei Dijsselbloem in de marge van de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in Washington. De bewindsman noemde de situatie in Oekraïne hoogst zorgelijk.


Dit weekeinde werd duidelijk dat Oekraïne aan de voorwaarden voor de leningen voldoet. Het land kan al eind deze maand de eerste hulp krijgen, maar daarbij is geen rekening gehouden met verdere escalatie van de politieke crisis in het oosten van het land.


China zei zaterdag achter het IMF-hulpprogramma voor Oekraïne te staan, maar sprak zijn twijfels uit of het fonds daartoe voldoende middelen heeft.


Het kapitaal van het fonds kan niet worden verhoogd als de VS niet meewerken aan bestuurlijke hervormingen van het IMF. Het Amerikaanse congres weigert de afspraken te ratificeren die daarover al in 2010 zijn gemaakt en die de opkomende landen meer zeggenschap moeten geven.


De Chinese viceminister van Financiën Zhu Guangyao sprak zijn bezorgdheid uit over het feit dat 85 procent van alle leningen van het IMF en de Wereldbank op dit moment voor Europa is bestemd. 'Het blijft belangrijk dat het IMF ook snel kan reageren op problemen buiten Europa', onderstreepte hij. 'Daarom is de verhoging van het kapitaal zo belangrijk.' Alleen hangt die verhoging samen met de bestuurlijke hervorming van het IMF. In de tussentijd zal China de bilaterale samenwerking met Oekraïne versterken.


Het IMF zegt dat het land voldoet aan de voorwaarden om hulp te krijgen. Er is in totaal 27 miljard dollar toegezegd. Het uiteindelijke bedrag hangt af van wat de EU en de VS nog doen.


China en andere landen zouden volgens geruchten onderzoeken of hervormingen van het IMF zijn door te voeren zonder steun van de VS. Dijsselbloem noemde dat geen optie. 'Geen plan B, C of D. Dat zou de discussie alleen maar moeilijker maken en tot verder uitstel kunnen leiden.'


Oekraïne stond volgens Dijsselbloem bij alle vergaderingen centraal. En wel omdat escalatie van de politieke crisis in dat land bedreigend is voor het herstel van de wereldeconomie. Alle landen zijn het erover eens dat het beter gaat met de wereldeconomie.


Zhu Guangyao viceminister van Financiën van China

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden