Hulporganisaties: 'Tussen 50 en 150 burgerdoden bij gifgasaanval in Syrië'

Tussen vijftig en honderdvijftig Syrische burgers zouden zaterdag om het leven zijn gekomen bij een aanval met giftige chemicaliën in Douma. Dat melden althans twee medische hulporganisaties. De aanval zou het werk zijn van het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Redactie
Moeders en kinderen wachten op evacuatie. Beeld ANP
Moeders en kinderen wachten op evacuatie.Beeld ANP

De hulporganisaties De Witte Helmen en de Syrian American Medical Society deelden foto’s van vermeende slachtoffers op sociale media. Ze zouden bij de gifgasaanval in schuilkelders zijn gestikt. Douma is de laatste stad in de regio Oost-Ghouta die nog in handen is van de rebellengroep Jaish al-Islam.

In een video op sociale media zijn de levenloze lichamen te zien van twaalf mannen, vrouwen en kinderen, sommigen met schuim om de mond. ‘De stad Douma, 7 april… het ruikt hier sterk’, zegt een stem. Volgens De Witte Helmen, gelieerd aan de Syrische Burgerdefensie, benamen de dampen reddingswerkers de adem en verhinderden hen verder te zoeken naar overlevenden.

De Syrische autoriteiten wijzen de beschuldigingen over een gifgasaanval van de hand. Zij beschuldigen de met de oppositie verbonden hulporganisaties en de Syrische rebellen van het verspreiden van nepnieuws. Officiële bronnen hebben de aanval en het aantal slachtoffers nog niet kunnen bevestigen.

Dit geldt ook voor het gezaghebbende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens het Observatorium kwamen zaterdag in Douma zeker tachtig mensen om. Veertig van hen zouden zijn gestikt. Maar dat zou zijn gebeurd doordat ze bedolven raakten onder instortende gebouwen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag niettemin fel uitgehaald naar de Syrische president Assad. ‘Beest Assad gaat een hoge prijs voor deze dodelijke aanval met chemische wapens betalen.’ Volgens Amerikaanse media doelt Trump op een vergeldingsactie. Trump houdt Rusland en Iran medeverantwoordelijk omdat zij het regime van Assad steunen.

Rusland, een bondgenoot van president Assad, wijst de beschuldigingen van de hand als ‘flauwekul’. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken proberen de VS het offensief van het Syrische regeringsleger en een mogelijk vertrek van de rebellen uit Douma te ondermijnen. Er zou een akkoord zijn om de rebellen zondag een vrije aftocht uit de belegerde enclave te geven.

De regeringstroepen van Assad hebben sinds februari met Russische luchtsteun het grootste deel van Oost-Ghouta, niet ver van de hoofdstad Damascus, heroverd op de rebellen. Alleen Douma houdt nog stand. Het offensief in Oost-Ghouta is volgens het Syrische Observatorium met circa 1600 burgerdoden een van de bloedigste episodes in de al zeven jaar durende oorlog in Syrië.

Elders in Syrië zouden Syrische regeringstroepen burgers tegenhouden die willen vluchten uit de regio Afrin. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zondag. De regio is grotendeels in handen van het Turkse leger en van Syrische rebellen die door Turkije worden gesteund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden