Hulporganisaties openen giro 555 voor vluchtelingen Syrië

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zetten giro 555 open om de slachtoffers van de oorlog in Syrië te kunnen helpen. Al meer dan een miljoen Syriërs zijn naar Turkije, Jordanië, Libanon en Irak gevlucht en hun aantal groeit met duizenden per dag. Binnen Syrië zelf zijn nog meer mensen op drift. Ze zijn moeilijk bereikbaar 'maar we kunnen de slachtoffers wel helpen', zegt SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi.

Door Sacha Kester
Families vluchten de grens met Jordanië over. Beeld epa
Families vluchten de grens met Jordanië over.Beeld epa

Terwijl het geweld in Syrië voortraast, komen de vluchtelingen die de grens over trekken, terecht in kampen in Jordanië en Turkije, of proberen ze zichzelf te redden in Libanon, waar nauwelijks iets van opvang is georganiseerd. Omdat de hulporganisaties zo weinig fondsen hebben, kunnen zij deze mensen weinig bieden. In sommige gebieden zijn de organisaties blij als ze water en voedsel kunnen verzorgen. Zaken als sanitair, of opvang voor de kinderen, zijn lang niet overal beschikbaar.

De mensen hebben zelf meestal niets meer. 'Zelfs geen schone onderbroek voor de kinderen', vertelde Wijbrandi (tevens directeur van Unicef) eerder aan de Volkskrant.

De nood is dus torenhoog, en de hulporganisaties hebben individueel acties gevoerd om geld in te zamelen. Toch is giro 555 niet eerder opengesteld. Een van de belangrijkste redenen, is dat het probleem niet leeft in Nederland, waardoor mensen niet geneigd zijn te doneren. 'Hoe hard het ook klinkt: we moeten wel het idee hebben dat een campagne geld gaat opleveren', zei woordvoerder Jos de Voogd van Cordaid eerder in een interview met de Volkskrant. 'Het heeft tenslotte geen zin om een grote actie te lanceren, als we denken dat mensen niets gaan geven.'

Onder de titel 'S.O.S. Syrië!' zenden de VARA en EO op Tweede Paasdag, maandag 1 april, een speciaal televisieprogramma uit over Syrië, waarin ook wordt opgeroepen te doneren op giro555.

Vrouwen en kinderen

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn bijna acht van de tien vluchtelingen vrouwen en kinderen. De oudste geregistreerde vluchteling is een vrouw van 105. Volgens de VN worden iedere dag zo'n 125 Syrische baby's als vluchteling geboren.

De UNHCR sloeg begin deze maand al alarm. Mensen ontvluchten Syrië 'in een hoger tempo dan iedereen had voorzien', aldus woordvoerster Reem Alsalem. In december vluchtten dagelijks ongeveer tweeduizend mensen voor het geweld, dat is nu opgelopen tot achtduizend per dag.

Het conflict in Syrië is twee jaar geleden begonnen. Naar schatting meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen.

undefined

Kinderen kijken uit hun tent in een vluchtelingenkamp in Turkije. Beeld epa
Kinderen kijken uit hun tent in een vluchtelingenkamp in Turkije.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden