NieuwsCongo

Hulporganisaties bezorgd over ebola-uitbraak in Congo: al duizend doden

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich steeds meer zorgen over de ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo. Tot nog toe zijn al duizend mensen aan de vaak dodelijke ziekte bezweken, terwijl het aantal mensen dat besmet is geraakt nog steeds toeneemt. Daarmee is het de ergste uitbraak sinds de ebola-epidemie waarbij enkele jaren geleden ruim 11 duizend doden vielen in West-Afrika.

Bert Lanting
Een hulpverlener neemt de temperatuur op van passagiers die uit het vliegtuig in Kinshasa stappen. Beeld AP
Een hulpverlener neemt de temperatuur op van passagiers die uit het vliegtuig in Kinshasa stappen.Beeld AP

De uitbraak, die negen maanden geleden begon, concentreert zich in Noord-Kivu, een gebied in het oosten van Congo langs de grens met Oeganda en Rwanda. In een poging de epidemie te bestrijden hebben hulpverleners al ruim 100 duizend mensen ingeënt met een nog experimenteel vaccin. Dat lijkt goed te werken, maar de campagne wordt gehinderd doordat de plaatselijke bevolking vaak achterdochtig is. Bijkomend probleem is dat in het gebied tal van gewapende groeperingen opereren, die geregeld aanvallen uitvoeren op posten waar ebola-patiënten behandeld worden.

Twee weken geleden bestormden gewapende mannen een ziekenhuis in Butembo, een stad met ruim een half miljoen inwoners, en gaven buitenlandse hulpverleners de opdracht hun biezen te pakken. Ze beschuldigden hen ervan dat zij het ebola-virus naar Congo hebben gebracht. Bij de aanval werd een arts uit Kameroen die voor de WHO werkte, gedood. Eerder werden ziekenhuizen en medische posten in de omgeving al het doelwit van bendes die ebola-centra probeerden plat te branden.

Het wantrouwen van de bevolking werd nog verder aangewakkerd doordat de regering vorig jaar december besloot de verkiezingen in de door ebola getroffen gebieden uit te stellen. Dat sterkte veel mensen in het gevoel dat de uitbraak een verzinsel is om hen eronder te houden. Dat hulpverleners vaak uit veiligheidsoverwegingen begeleiding krijgen van de politie, maakt het nog erger. Populair is ook het verhaal dat de hulpverleners er alleen maar om te doen is geld te verdienen aan de uitbraak.

Volgens hulpverleners wordt hun werk ook bemoeilijkt doordat mensen vaak eerst hulp zoeken bij instanties die onvoldoende toegerust zijn of zelfs bij traditionele medicijnmannen. Daardoor zijn ze vaak te laat voor doeltreffende behandeling. Het ebola-vaccin moet binnen 48 uur nadat de patiënt in aanraking is gekomen met het virus worden toegediend. Het komt ook regelmatig voor dat mensen uit de omgeving van personen die besmet zijn geraakt, het vaccin weigeren.

De autoriteiten proberen de bevolking over te halen de hulpverleners te vertrouwen. ‘Dit is geen verzonnen ziekte’, zei president Felix Tshisekedi tijdens een recent bezoek aan het gebied. Hulporganisaties schakelen ook plaatselijke leiders in om te proberen de bevolking te overtuigen.

Vooralsnog beperkt de uitbraak zich tot het oosten van Congo. Hulporganisaties zijn echter bang dat ook Oeganda en Rwanda getroffen zullen worden als gevolg van het drukke grensverkeer met Congo, als het niet lukt greep te krijgen op de ebola-uitbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden