Hulporganisaties beginnen actie voor Turkije

De Samenwerkende Hulporganisaties hebben donderdag het gironummer 797 geopend voor de actie Help slachtoffers aardbeving Turkije. Vandaag overleggen de hulpverleningsorganisaties, zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, met de omroepen over een eventuele televisie-avond....

Van onze verslaggeefster

Het geld dat de hulpverleningsorganisaties hopen binnen te krijgen, zal worden gebruikt om de eerste nood te lenigen, maar ook voor de periode van wederopbouw daarna. De organisaties verwachten dat het geld nodig zal zijn voor de aanschaf van medicijnen en waterzuiveringstabletten en bijvoorbeeld ook voor het herstel van de stroomvoorziening. Na de aardbeving is in veel getroffen steden de stroom uitgevallen.

Turkse organisaties in Nederland die ook geld aan het inzamelen zijn voor de slachtoffers van de aardbeving, hebben de hulpverleningsorganisaties gevraagd samen te werken. Daar is positief op gereageerd.

Zodra er een landelijk gecoördineerde hulpactie op gang komt, zal de gemeente Utrecht een ton overmaken voor hulpverlening aan de getroffenen.

In Amsterdan en Den Haag bekijken de gemeentebesturen nog of ze iets voor de Turkse gemeenschap gaan doen.

Vanochtend om negen uur vertrekt vanaf Vliegveld Eindhoven het eerste vliegtuig met hulpgoederen naar Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken financiert deze eerste vlucht. Het Rode Kruis heeft de organisatie ervan in handen. Zaterdag volgt een tweede vlucht met hulpgoederen. Nederland stuurt in eerste instantie vooral tenten, dekens, generatoren en waterzuiveringstabletten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden