NIEUWSFree Press Unlimited

Hulporganisatie voor persvrijheid verliest belangrijke Nederlandse subsidie

Free Press Unlimited, de Nederlandse hulporganisatie die wereldwijd persvrijheid bevordert, krijgt geen nieuwe subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De financiële tegenvaller, die wordt bevestigd door Free Press Unlimited en het ministerie, komt op een moment dat de veiligheid van journalisten wereldwijd onder druk staat.

Huib Modderkolk
Een verwonde journalist wordt te midden van protesten in Venezuela in veiligheid gebracht. Beeld AFP
Een verwonde journalist wordt te midden van protesten in Venezuela in veiligheid gebracht.Beeld AFP

De hulporganisatie heeft een langlopende relatie met Buitenlandse Zaken. De afgelopen vijf jaar kreeg de organisatie, waar 85 mensen werken, jaarlijks 6,4 miljoen euro subsidie als onderdeel van een overheidsprogramma onder de titel ‘Dialogue & Dissent’. Met het geld steunde Free Press Unlimited vijftig partners in twintig landen bij het opzetten van mediaorganisaties en het garanderen van hun veiligheid. ‘Het gaat om cruciale, levensreddende journalistiek’, zegt directeur Leon Willems. Hij noemt als voorbeeld de ondersteuning van onderzoeksjournalistiek op Java, waar Javaanse journalisten een cursus kregen en onderzoek deden naar misstanden op Japanse en Zuid-Koreaanse vissersboten. De bevolking bleek door visserijbedrijven op grove wijze uitgebuit te worden. De publicaties zorgden voor een nieuw verdrag tussen Indonesië en Zuid-Korea en betere bescherming voor de rechten van de bevolking.

Omdat het programma eind dit jaar afloopt moest Free Press Unlimited een nieuwe aanvraag doen, ditmaal voor het programma ‘Power of Voices’, gericht op het versterken van het maatschappelijk middenveld. Daarin ligt de nadruk meer op duurzaamheid, het tegengaan van klimaatverandering, de rechten van lhbti-ers maar ook op zeggenschap. Free Press Unlimited hoorde vorige week dat het niet tot ‘de geselecteerde allianties’ behoort, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

‘Dat is voor ons een hele grote teleurstelling’, reageert Leon Willems. ‘Het aantal bedreigingen van journalisten neemt over de hele breedte toe. Niet alleen op plekken waar conflicten zijn – zoals nu in de Verenigde Staten – maar ook op plekken waar de agressie richt zich op journalisten die onderzoek doen.’ In de persvrijheidsmonitor 2019 van Reporters Without Borders staat dat in slechts 43 van de 180 onderzochte landen sprake is van een voldoende of goed persklimaat.

PubLeaks

Waarom Free Press Unlimited is afgewezen, wordt nu onderzocht, zegt Willems. ‘Dat is voor ons een grote vraag. Persvrijheid is een cruciale pijler voor het versterken van het maatschappelijk middenveld. We hadden het kunnen begrijpen als het geld naar een andere organisatie was gegaan die zich inzet voor persvrijheid, maar dat is niet het geval.’ Hij wijst erop dat het budget dat wordt vrijgemaakt voor journalistiek wereldwijd de laatste jaren is gedaald. Willems: ‘We moeten door dit besluit ook onze vijftig buitenlandse partners in de steek laten. Wij komen er wel bovenop, maar zij niet. Daar maak ik me vreselijk bezorgd over.’

Free Press Unlimited is samen met Nederlandse media de oprichter van PubLeaks – een platform om veilig informatie met journalisten te delen. PubLeaks kreeg een vervolg in onder meer Indonesië, Mexico en Nigeria.

Buitenlandse Zaken kan niet toelichten waarom Free Press Unlimited niet gekozen is. Een woordvoerder zegt dat er geen sprake is van een beleidswijziging en dat het ministerie nog steeds voor persvrijheid staat. ‘Free Press Unlimited blijft een belangrijke partner, waarmee we verschillende projecten doen zoals in Venezuela, op de westelijke Balkan, in Tunesië en in Nigeria.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden