Hulpkonvooi strandt bij rebellenbolwerk

Tankwagens denderen dinsdag door de straten van Kumanovo. KFOR brengt voor de tweede achtereenvolgende dag drinkwater naar de stad. Inwoners staan in de brandende zon in de rij om jerrycans, emmers en flessen te vullen....

Dankzij KFOR en de aanwezigheid van natuurlijke bronnen zijn de bewoners aanzienlijk beter af dan de duizenden burgers die al meer dan veertig dagen zonder water en voedsel zitten in de dorpen buiten de stad, die door de rebellen zijn bezet en door regeringstroepen worden belegerd.

Dinsdag staat een konvooi van 25 vrachtwagens stil aan de weg die leidt naar Lipkovo: het rebellenbolwerk waar zich tussen de tien- en twintigduizend burgers schuilhouden. Het konvooi staat voor de tweede achtereenvolgende dag klaar om voedsel, water, medicijnen en hygiëne-pakketten te brengen. Opnieuw ontspint zich rond de vrachtwagens een spel van onderhandelingen, en is het resultaat dat de vrachtwagens na uren wachten onverrichterzake rechtsomkeert moeten maken.

Inzet van de onderhandelingen is het water van Kumanovo. Het water van Kumanovo is in handen van de rebellen: zij beheersen Lipkovo, waar de drinkwaterreservoirs liggen. Zonder onderhoud door de ingenieurs van het drinkwaterbedrijf geven die reservoirs geen water meer. Een week geleden zijn ze drooggevallen. De rebellen weigeren echter ingenieurs toe te laten, tenzij er ook hulpgoederen meekomen.

De Macedonische president Boris Trajkovski lijkt maandag daarmee in te stemmen. Trajkovski's woordvoerder kondigteen 'pauze' in de beschietingen aan, zodat de drinkwatervoorziening van Kumanovo kan worden hersteld en de benarde bevolking van de rebellendorpen geholpen.

Maandag strandt het eerste hulpkonvooi op een 'communicatiestoornis'. De president heeft het konvooi goedgekeurd, maar de minister van Binnenlandse Zaken, Lube Boskovski, blijkt tegen. Boskovski leidt de politie, die zonder toestemming van de minister de toegangsweg gesloten houdt.

Dinsdag staan de directeur en de onderdirecteur van hulporganisatie El Hilal, het parlementslid Bajrami en ook minister Ibrahimi van Sociale Zaken aan kop van het konvooi. Heftig telefonerend proberen zij de doorgang vrij te maken. Een afgevaardigde van de OVSE verschijnt, gewapend met een schriftelijke goedkeuring van de president. Tevergeefs.

De rebellen zelf maken de zaak niet eenvoudiger door na drie uur onderhandelen een nieuwe eis op tafel te leggen: het konvooi komt er niet in als er niet ook journalisten meekomen. Zij willen de buitenwereld tonen hoe ernstig de verwoestingen in de belegerde dorpen zijn, en hoe belabberd de burgers er aan toe zijn.

Maar journalisten komen er al helemaal niet in. Na zes uur wachten wordt het konvooi naar huis gestuurd. Alleen drie lege vrachtwagens van het Internationale Rode Kruis worden doorgelaten. Zij zullen ongeveer honderd burgers evacueren die er het slechtst aan toe zijn.

Intussen probeert de regering in Macedonië het leger en de politie onder één opperbevel te brengen.

Doel van deze bundeling van krachten: het vernietigen van de rebellen. Sinds vrijdag controleren zij ook Aracinovo, een dorp op enkele kilometers van de rand van de hoofdstad Skopje en binnen schootsafstand van het internationale vliegveld en van de grootste olieraffinaderij van Macedonië. De rebellen hebben gedreigd met aanvallen op deze gevoelige doelen, als het leger de aanval op Aracinovo opent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden