‘Hulpgeld leidt tot corruptie in Afrika’

Nederland moet veel selectiever zijn in het geven van ontwikkelingshulp. Want in ontwikkelingslanden die sterk afhankelijk zijn van het westen, holt de democratie achteruit.

Ontwikkelingshulp leidt in overheidskringen tot sterke corruptie en minachting voor het volk: het overheidsbudget van vooral Afrikaanse landen bestaat soms voor tientallen procenten uit hulpgeld. Machthebbers en ambtenaren proberen vaak een graantje van dat geld mee te pikken. Ook hebben de autoriteiten door al het hulpgeld ‘geen prikkel om de economie aan de praat te krijgen’ en een fatsoenlijk belastingstelsel op te zetten.

Dat corrumperende effect van hulp kan zo sterk zijn dat na verloop van tijd de democratie helemaal wordt uitgehold, zoals met Zimbabwe is gebeurd.

Djankov ergert zich daarom aan de afspraken die rijke landen in 2005 maakten om de hulp aan Afrika te verdubbelen. Ze zouden de problemen op het continent verergeren in plaats van oplossen.

Ook ziet hij weinig in de manier waarop veel rijke landen, waaronder Nederland, hulp verstrekken: door zogeheten budgetsteun, waarbij geld rechtstreeks ten goede komt van de overheidsbegroting. Er wordt daarbij veel te weinig, op grond van onafhankelijke analyses, gekeken of de gesteunde regeringen wel goede wil tonen en bereid zijn hun economie op de schop te nemen. Tonen ze die bereidheid niet, dan moet de hulp snel worden stopgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden