Hulpgeld ingezet bij militaire missies

DEN HAAG - Ontwikkelingsgeld mag voortaan worden gebruikt om militaire missies en soldaten te betalen. Vanaf 2014 is jaarlijks 250 miljoen euro beschikbaar uit de begroting van Ontwikkelingssamenwerking voor vredesmissies en crisisbeheersingsoperaties zoals de ISAF-missie in Afghanistan, antipiraterij-acties in Afrika en internationale terrorisme- en criminaliteitsbestrijding.


Dit staat in een conceptbrief van het kabinet aan de Tweede Kamer in het bezit van de Volkskrant. Het plan wordt naar verwachting vandaag voorgelegd aan de ministerraad, maar is op 5 juli al afgestemd tussen de betrokken ministers.


In het regeerakkoord is reeds aangekondigd dat minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het Budget Internationale Veiligheid (BIV) gaat beheren, maar de exacte bestemming van het geld was tot nu toe onderwerp van stevig debat. Met de brief lijkt een eind gekomen aan maandenlang getouwtrek tussen VVD en PvdA.


Tot nu toe vond vooral de VVD dat het geld ingezet kon worden voor vredesmissies en zelfs de 'Patriotmissie' in Turkije. De PvdA was daar veel terughoudender in en hamerde op 'ontwikkelingsrelevantie'. In de brief staat nu dat het budget bedoeld is voor de 'bescherming van de burgerbevolking, het voorkomen of beheersen van humanitaire crises en het bevorderen van duurzame veiligheid en stabiliteit'. In veel gevallen is daarvoor 'de inzet van zowel civiele als militaire capaciteiten vereist', schrijft het kabinet.


Huidige militaire missies in onder meer Afghanistan, Zuid-Soedan en Somalië worden beschouwd als goede voorbeelden van operaties die uit het BIV-fonds betaald kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden