Hulp voor Pam jr., Mark en de Volkskrant Avond

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nabespreker Pam

Op maandag houden we op de redactie altijd een nabespreking. Een van de medewerkers geeft haar of zijn mening over de krant en discussieert met de anderen. Deze week voerde columnist Max Pam het woord, zoals altijd scherp en onderhoudend. Hij hield onder meer een betoog tegen apocalyptische waarschuwingen inzake het klimaat. De Club van Rome had immers in 1972 al geroepen dat het 5 voor 12 was. Max vindt dat zijn zoon en de volgende generatie hun tanden er maar in moeten zetten.

In zijn column van woensdag (+) verwoordde hij dat mooi, eindigend met deze alinea: 'Het is pure noodzaak om de generaties na ons op te zadelen met een paar forse problemen. Daar worden ze groot, sterk en vindingrijk van.' Wij hebben geglimlacht om Max, en ik hoop u ook. Maar de Volkskrant probeert Pam jr. toch alvast een handje te helpen door in het hier en nu na te denken over het klimaat. Wat moet er gebeuren om de overgang naar een schonere energievoorziening te bespoedigen? Dus reisden we in de aanloop naar Parijs niet alleen de wereld over om de gevolgen in beeld te brengen - zie de productie over Ethiopië op onze site en in Vonk - maar stellen we deze week, terwijl de ambtenaren in Parijs vergaderen, lastige vragen. Zoals vandaag de vraag - sorry Max - wat wij gewone burgers nu al zelf kunnen doen om CO2-uitstoot te verminderen.

Interessant vond ik een interview in het begin van de week (+) door wetenschapsredacteur Martijn van Calmthout met de Amerikaanse dwarsligger in het klimaatdebat Roger Pielke jr., die de Parijse redenering omdraait: je moet geen CO2-reductie afspreken, maar positieve energiedoelen stellen: 'De hele wereld de energie van het huidige Duitsland, maar dan 95 procent zo schoon en goedkoop, in 2050.' Dan moet de overheid er wel fors in investeren: 'Energie wordt te veel aan de markt overgelaten. Dat doen we met defensie ook niet.'

null Beeld anp
Beeld anp

Weldoener Facebook?

Aan de krant, een in druk verschijnend instituut, wordt vaak een eenduidige bedoeling of mening toegeschreven. In werkelijkheid zijn we op de redactie zelf steeds bezig het leven en de wereld te interpreteren. Daarbij - dit lijkt me een teken van gezondheid - herzien we onze mening regelmatig en zijn we het onderling soms oneens. Neem de ochtendlijke nieuwsvergadering van woensdag, waarop we de 99 procent-gift van Mark Zuckerberg bespraken. Facebook ontwijkt belastingen en eigent zich met de zo verworven miljarden overheidstaken toe, stelden de sceptici.

Anderen waren enthousiast over de spectaculaire omvang van deze filantropie. Het is natuurlijk allebei waar. Hadden wij even geluk dat degene die het voornaamste artikel over Zuckerberg (+) schreef, Amerikacorrespondent Michael Persson, het genuanceerde gemoed bezit dat je nodig hebt om recht te doen aan dit soort dubbelzinnigheden. Hij is gefascineerd door de utopische dadendrang van de tech-ondernemers, maar wijst ook op hun libertarische anti-overheidsagenda: 'De miljardairs van Silicon Valley combineren hun in geld gedrenkte Californische idealisme met hun eigenwijze bèta-karakter. Het zijn mannen die alles beter weten.' Dat heb ik als lezer van de krant graag: zo'n zaak wil je van verschillende kanten bekijken.

Op vrijdag beschreef economiecolumnist Peter de Waard (+) de grote Amerikaanse weldoeners voor Zuckerberg en concludeerde dat filantropie 'de ultieme vorm van narcisme' is. Sheila Sitalsing eindigde haar vermakelijke column (+) anders: 'Je kunt het ook zo zien: als de Zuckerbergjes hadden besloten de 45 miljard dollar te steken in met diamanten ingelegde zwembaden en privéjets, had je niemand gehoord over de democratie. En niemand zou er iets mee zijn opgeschoten.'

null Beeld anp
Beeld anp

De Volkskrant Avond

Dan mag ik hier nog trots een nieuwe uitgave van de Volkskrant aankondigen. Nu ja, uitgavetje. Het is een avondlijke nieuwsbrief die we per mail verspreiden. Elke dag als het achtuurjournaal is afgelopen, vindt u in uw mailbox een handzaam overzicht: de belangrijkste ontwikkelingen van de dag, een paar interessante dingen die nog op tv komen en een voorproefje van de Volkskrant van de volgende ochtend.

Een soort mini-krantje in de avond dus, dat u snel bijpraat en alvast wat fijne leeswaar biedt van morgen, zoals het openingsverhaal van V, een paar artikelen uit de nieuwskrant, het commentaar en de column van Aaf Brandt Corstius of Sylvia Witteman. Goed voor de nieuwsgierigen en degenen die 's avonds meer tijd hebben dan 's ochtends. U kunt zich abonneren op die e-mail onder volkskrant.nl/nieuwsbrief. Opdat de matineuze huisvriend u ook 's avonds al behulpzaam is.

Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog' of ga op uw computer naar Volkskrant.nl/redactieblog.

Een '(+)' achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden