Hulp schoot tekort bij zelfmoord Heerlense scholier

In de aanloop naar de zelfmoord van de 15-jarige jongen uit Heerlen, begin januari, zijn hulpinstanties tekortgeschoten. 'Gezamenlijke hulp en ondersteuning is onvoldoende passend geweest voor de problematiek van de jeugdige.' Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een vandaag verschenen rapport.

Kinderen in actie tegen pesten tijdens een stille toch in Heerlen. Beeld anp

Tharukshan Selvam, een vluchteling uit Sri Lanka, werd al enkele maanden gepest op school en via sociale media. Hij sprak een aantal weken voor zijn dood met een vriend over zelfmoord en deed een zelfmoordpoging. In de kerstvakantie zocht zijn familie naar een nieuwe school. Thuis gedroeg hij zich vrolijk tijdens die periode, verklaarde zijn familie. Toch pleegde hij zelfmoord op de laatste dag van de kerstvakantie, een dag voordat hij een afspraak zou hebben met de huisarts.

Zorgelijke signalen

Na het overlijden bleek dat verschillende ouders en medeleerlingen in de kertsvakantie 'zorgelijke signalen' hadden gekregen van de leerling op sociale media. Vóór de vakantie hadden Selvam en zijn zussen nog een gesprek gevoerd op school over de situatie. Ook de Jeugdgezondheidszorg, het zogeheten expertiseteam van de gemeente Heerlen, de politie, de huisarts en de praktijkondersteuner van de geestelijke gezondheidszorg zijn op verschillende momenten benaderd door de omgeving van Selvam. Maar deze signalen zijn onvoldoende gedeeld door betrokkenen en hebben niet geleid tot de juiste actie, concludeert Inspectie Jeugdzorg.

Hoewel de hulpverleners alle problemen serieus namen, nam niemand de regie, oordeelt de Inspectie. Daardoor heeft geen van de hulpverleners in de vakantieperiode contact gehad met Selvam en zijn familie, terwijl dat volgens het rapport wel had moeten gebeuren.

Een gezamenlijke aanpak ontbrak en er is onvoldoende rekening gehouden met de migrantenachtergrond van de jongen. Het contact tussen de school en de ouders verliep via de jongen zelf en zijn zussen, omdat zijn ouders de Nederlandse taal niet kundig zouden zijn. Zo zou hij veel van zijn problemen hebben achtergehouden voor zijn ouders en hulpverleners. Ook dat stond goede hulp in de weg.

'Thuis was hij altijd vrolijk'

Tharukshan Selvam droomde van een carrière als vlogger. 'But it can't', schreef de de 15-jarige Tharukshan Selvam in een korte afscheidsbrief aan zijn familie. Een gesprek met zijn broer.

Pesten is moeilijk te voorkomen - schuldvraag is complex

Scholen zijn sinds 2015 verplicht maatregelen te nemen tegen pesten. Tegelijk waarschuwen experts dat de verantwoordelijkheid voor de pesterijen en de gevolgen daarvan niet volledig bij de school gelegd kunnen worden. Zo ook Niels Baas van cyberpestendebaas.nl, die als ervaringsdeskundige middelbare scholen afgaat om voorlichting te geven over pesten: 'Scholen kunnen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en stoppen van treiteren. Maar er is een grens aan wat mogelijk is.'

Het is bovendien belangrijk te beseffen dat er aan suïcide vaak meerdere oorzaken ten grondslag liggen, zegt de in pesten gespecialiseerde Gijs Huitsing van de Rijksuniversiteit Groningen. Een moeilijke thuissituatie of psychische problemen kunnen ook een rol spelen. 'We moeten ontzettend oppassen met zeggen: deze jongen is gepest, de school had moeten ingrijpen. Er waren misschien ook nog andere factoren die een rol speelden.'

Dit soort treiterijen kunnen in korte tijd escaleren, zegt de onderzoeker. 'Soms zijn pesterijen zo ernstig of kwetsend, dat een of twee incidenten een enorme impact kunnen hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden