Nieuws

Hulp naar Afghanistan en Pakistan na aardbeving die zeker duizend mensen het leven kostte

Bij een zware aardbeving in een afgelegen, bergachtig gebied in Afghanistan, zijn zeker 1.000 mensen om het leven gekomen en meer dan 1.500 gewond geraakt. De beving vond woensdag om 01.30 uur plaats, toen de meeste mensen lagen te slapen en hun huizen plotseling instortten.

Anna de Haas en Sacha Kester
Afghanen lopen door het puin van de ingestorte huizen in de oostelijke provincie Paktika. Beeld AP
Afghanen lopen door het puin van de ingestorte huizen in de oostelijke provincie Paktika.Beeld AP

Reddingsacties, geleid door het Afghaanse ministerie van Defensie, zijn in volle gang maar het gebied is lastig bereikbaar. Door zware wind en hevige regen is het voor helikopters moeilijk te landen. Gevreesd wordt dan ook dat het dodental nog verder zal oplopen.

De aardbeving vond plaats op circa 44 kilometer afstand van de stad Khost, nabij de grens met Pakistan. Het Europese Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) meldt dat de aardbeving ook voor miljoenen mensen in Pakistan voelbaar was. In het buurland van Afghanistan zijn nog geen doden of gewonden gemeld.

null Beeld VK Graphics
Beeld VK Graphics

Een woordvoerder van de Taliban-regering meldt dat buitenlandse hulp welkom is: ‘We roepen alle hulporganisaties op onmiddellijk reddingsteams naar het gebied te sturen om een grotere ramp te voorkomen.’

Onder meer Iran, Pakistan en de Verenigde Naties hebben zich inmiddels gemeld, maar grootschalige internationale hulp zal vermoedelijk moeizaam op gang komen. Sinds de machtsovername van de Taliban vorig jaar vertrokken veel hulporganisaties uit het land. Bovendien ligt het internationale vliegverkeer van en naar Afghanistan sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen voor een groot deel plat. Veel internationale luchtvaartmaatschappijen ontwijken het land nog. Dit kan het sturen van hulpgoederen bemoeilijken.

De Taliban hebben een regeringshelikopter ingezet om gewonden te evacueren in het Gayan-district in de provincie Paktika. Beeld AP
De Taliban hebben een regeringshelikopter ingezet om gewonden te evacueren in het Gayan-district in de provincie Paktika.Beeld AP

De provincie Paktika, die het zwaarst is getroffen, is een van de dunst bevolkte gebieden van het land en bovendien een van de armste. Veel mensen wonen hier in hutten die van modder zijn gemaakt – bouwwerken die gemakkelijk instorten bij een aardbeving. Er is maar weinig vlak land, waardoor het lastig is om gewassen te telen. Veel inwoners komen rond door illegaal hout te kappen in de bossen op de bergen.

Er zouden zeker 2.000 huizen zijn verwoest. Omdat families groot zijn en meerdere gezinnen soms met elkaar samenleven, is het risico groot dat grote aantallen mensen door de aardbeving dakloos zijn geworden. Volgens Unicef, een van de hulporganisaties die wel in Afghanistan is gebleven, zitten er nog mensen vast onder het puin van de ingestorte gebouwen.

17 leden van dezelfde familie

De Amerikaanse krant de New York Times sprak Mohammad Almas, het hoofd van een lokale hulporganisatie, en hij vertelt dat in een dorp zeventien leden van dezelfde familie zijn omgekomen toen hun huis instortte. Volgens Almas zijn zeker 25 dorpen vrijwel volledig verwoest, inclusief scholen, moskeeën en huizen.

Een lokale boer huilde toen hij de Britse omroep BBC vertelde dat er nog geen reddingsteams zijn in het dorp Gyan, dat zwaar is getroffen. ‘Er zijn geen officiële reddingswerkers maar mensen uit nabijgelegen dorpen proberen te helpen’, zei hij. ‘Ik kwam woensdagochtend aan en heb veertig lichamen gezien.’ De meeste slachtoffers zijn volgens hem ‘heel jonge kinderen’.

Er is in het gebied vrijwel geen telecomnetwerk, dus communicatie met het getroffen gebied is lastig, waardoor het moeilijk is het aantal slachtoffers goed in te schatten. Bovendien bevinden zich vrijwel geen ziekenhuizen in het gebied. Er zijn door Unicef enkele reddingsteams naar het getroffen gebied gestuurd. Ook worden er noodpakketten uitgedeeld met eten, warme kleding en tenten.

Seismisch actief gebied

De aardbeving is de dodelijkste sinds 2002, toen er circa 1.100 mensen om het leven kwamen. De dodelijkste aardbeving in de Afghaanse geschiedenis vond plaats in 1998 toen meer dan 4.500 mensen om het leven kwamen. De bergachtige Zuid-Aziatische regio staat bekend als een seismisch actief gebied. Ongeveer 60 procent van het Indiase landoppervlak is gevoelig voor aardbevingen, het gevolg van botsingen tussen het Indiase subcontinent en de Euraziatische landmassa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden