Hulp maakt Afrika afhankelijk van het Westen

Als Afrikaan wil ik graag reageren op de column 'Wereldverbeteraars' (de Volkskrant, 18 juli). Hierin stond dat Afrika niet zielig is en dat er ook eens 'Mugabe moordenaar' geroepen zou moeten worden....

De ellende in Afrika is zowel de schuld van, zoals Hans Moleman het noemde, 'het Slechte Rijke Westen' als van Afrika. En misschien meer de schuld van het Westen dan Afrika zelf.

Het westerse beleid in ontwikkelingslanden draagt veel bij aan de ellende in die landen. Te noemen is onder andere de steun aan corrupte dictaturen om de belangen van het Westen in Afrika te dienen.

Ik denk hier aan leiders zoals Mobutu van Zaïre, Omar Bongo van Gabon (35 jaar aan de macht), Paul Biya van Kameroen (20 jaar aan de macht) of Sassou Nguesso van Congo Brazzaville. Deze laatste heeft kortgeleden de steun van Frankrijk en met name het olieconcern Elf gekregen om de macht te grijpen ten koste van Lissuba, die democratisch was gekozen.

Wie niet met het Westen samenwerkt wordt door een staatsgreep weggejaagd of gedood. Dat is de regel. Denk aan Patrice Lumumba, Kabila of Thomas Sankara van Burkina Faso die het niet eens met het Westen waren. Als het niet om steun aan leiders gaat, dan is het Westen in Afrika wel actief in de wapenhandel (steun aan oorlog) of exploitatie van olie of mijnen.

Als Afrika geld van het Westen krijgt op voorwaarde van bewegingsvrijheid voor westerse bedrijven, is dit dan 'hulp' te noemen? Geld lenen aan Afrika is naar mijn mening meer bedoeld om die landen afhankelijk van het Westen te maken, want met kredieteisen als stok achter de deur zijn Afrikaanse landen tot olieconcessies en mijnconcessies gedwongen.

Weliswaar hebben Afrikanen de eindverantwoordelijkheid, maar het zal ons beter lukken als het Westen zich minder bemoeit met sommige van onze zaken.

Geld lenen aan Afrika of torenhoge schuldlasten kwijtschelden is dus geen oplossing voor Afrika zolang het Westen zijn beleid ten opzichte van dat continent niet verandert. En wie zich bewust is van de consequenties van het westerse beleid, kan zich moeilijk verwonderen over problemen als migratie naar het Westen.

Afrika moet niet meer worden gezien als een te helpen, zielig continent, maar meer als een handelspartner die bij gestaan moet worden.

Dit betekent minder douanebarrières voor Afrikaanse producten, minder subsidies of, beter, afschaffing van landbouwsubsidies in het Westen om de concurrentie te bevorderen. Meer mogelijkheden en faciliteiten voor Afrika om producten in westerse landen te kunnen afzetten, helpen ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden