Hulp kon eerwraak op Shafilea niet voorkomen

De ouders van de Brits-Pakistaanse Shafilea Ahmed zijn vrijdag in Londen tot levenslang veroordeeld wegens moord op hun 'te westerse' dochter. Over 25 jaar kunnen ze voor het eerst gratie aanvragen.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Ze kuste met jongens, droeg aantrekkelijke kleren en wilde advocate worden. Shafilea Ahmed zat vol levensvreugde en ambitie, maar haar ouders gruwden van het westerse gedrag van hun 17-jarige dochter. Zij hadden een ander levenspad voor haar uitgestippeld: een huwelijk met een neef uit het land van herkomst, gevolgd door een bestaan als huisvrouw. Toen Shafilea dat weigerde, tekende ze haar doodvonnis.

'Just finish it now'. Met deze ijzingwekkende woorden eiste Shafilea's moeder Farzana Ahmed in de vooravond van 11 september 2003 de doodstraf voor haar dochter. Haar echtgenoot Iftikhar was het met haar eens. Kort ervoor had het meisje de woning in het Noord-Engelse dorp Great Sankey met ontblote armen betreden. Haar vestje had ze vanwege het mooie weer onderweg uitgedaan, tot woede van haar ouders. Bovendien had ze zich na thuiskomst wederom uitgesproken tegen het geplande huwelijk met haar neef. Shafilea wilde trouwen met iemand van wie ze hield en zeker niet met een familielid.

Gedumpt in Lake District

Farzana duwde haar dochter tegen de sofa, waarna haar echtgenoot op haar begon in te beuken. Vervolgens propte de moeder een plastic zak in de mond van haar dochter. Na een paar minuten viel Shafilea dood neer op de vloer. Haar vader gaf haar nog een harde dreun na, op de borsten.

De vier zusjes en broertjes van Shafilea verlieten na deze fatale martelpartij onthutst de huiskamer. Farzana ging naar de keuken om plastic verpakkingsmaterialen te pakken. Enkele uren laten dumpte haar man het ontzielde lichaam nabij een riviertje in het Lake District.

Het drama zat eraan te komen. De westerse Shafilea leefde al jaren op voet van oorlog met haar ouders. Ze was meermaals van huis weggelopen na in elkaar te zijn geslagen. Eerder in 2003 was ze, na te zijn gedrogeerd, door haar ouders meegevoerd naar Punjab waar een bruiloft was geregeld met een tien jaar ouder familielid. Ze wist aan dit lot te ontkomen door bleek te drinken. Haar strottehoofd raakte zwaar beschadigd.

Wrang detail is dat haar vader in zijn jonge jaren volop danste en alcohol dronk. Voordat hij Farzana huwde - een nichtje - was Iftikhar lange tijd getrouwd met een Deense vrouw.

Shafilea's docenten, sociaal werkers en de politie waren op de hoogte van de problemen. Nadat Shafilea op een winterse dag huilend en slechts gekleed in een dunne sari in een park werd aangetroffen, organiseerde de school een gesprek met de Ahmeds. Plechtig beloofde Iftikhar zijn dochter meer vrijheid te geven, om haar vervolgens harder te slaan dan ooit.

Pappen en nathouden

De tactiek van de autoriteiten was: uitpraten en onderhandelen, maar volgens Jaswinder Sanghera van de stichting Karma Nirvana, die slachtoffers van eerwraak bijstaat, is pappen en nathouden een heilloze weg. Sterker, het levert juist meer gevaar op voor de vrouwen, zei Sanghera dit weekeinde in The Times.

Al snel nadat het lijk van Shafilea begin 2004 werd gevonden, ging de verdenking uit naar de ouders. Zusje Alesha had vriendinnetjes verteld wat er gebeurd was, maar ontkende dit later. De ouders noemden de beschuldigingen aan hun adres racistisch.

Twee jaar geleden werd Alesha gearresteerd voor een gewapende overval, waarna ze de stilte omtrent de moord op haar zus verbrak. Zusje Mevish had vier jaar geleden een verhaal geschreven over de moord op haar zus en dit aan een vriendin gegeven. Later noemde ze het fictie.

Tijdens het elf weken durende proces hadden de ouders, gesteund door drie van hun overgebleven kinderen, hun onschuld bepleit. Wel erkende de 49-jarige moeder dat haar man hun oudste dochter had afgeranseld.

De zaak heeft geleid tot een hernieuwde discussie over de notie 'behoud van eigen cultuur'. In The Times schreef de linkse journalist Sunny Hundal, een Sikh, dat zijn progressieve landgenoten integratie moeten bepleiten en niet langer moeten zwijgen over multiculturele uitwassen zoals het uithuwelijken en de vrouwenbesnijdenis. Jaarlijks worden in het Verenigd Koninkrijk tienduizend, veelal Aziatische, jonge vrouwen uitgehuwelijkt. Naar schatting vindt er elke maand een geval van eerwraak plaats.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden