Hulp EU voor wederopbouw Polen na watersnood

De Europese Unie heeft donderdag 140 miljoen gulden ter beschikking gesteld aan Polen voor wederopbouw. De Europese Commissie trekt daarnaast vier miljoen gulden uit voor directe hulp aan slachtoffers van de watersnood in Tsjechië en Polen....

ANP; REUTER

Reuter, ANP

BRUSSEL/DEN HAAG

De noodhulp is vooral bestemd voor voedingsmiddelen en zuiver drinkwater. Volgens Europees commissaris Emma Bonino zal de hulp worden verstrekt via het plaatselijke Rode Kruis en Caritas.

De 140 miljoen gulden aan Polen voor wederopbouw zijn afkomstig uit het zogeheten Phare-fonds van de EU, een fonds dat is ingesteld voor verbeteringen van de infrastructuur in voormalige communistische landen die het lidmaatschap van de Unie hebben aangevraagd. Over hulp aan Tsjechië moet nog worden beslist.

De Europese Commissie heeft de Europese Investeringsbank gevraagd kredieten ter beschikking te stellen voor wederopbouw van de door watersnood getroffen gebieden.

Nederland heeft besloten waterpompen te sturen naar Tsjechië, waar het water langzaam daalt. De pompen zijn bedoeld om ondergelopen stukken land droog te leggen. Op veel plaatsen die zijn ondergelopen, blijft het water staan nu het waterpeil in de rivieren daalt. Eerder deze week kwamen Nederlandse pompen al aan in Polen.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Nederland hebben aanvullend op eerdere hulp nog eens 800 duizend gulden aan hulpgoederen ter beschikking gesteld. Een aantal transporten met onder andere voedsel, waterzuiveringsmiddelen en eenvoudige medische hulpgoederen is al in de getroffen gebieden aangekomen. Vandaag vertrekken opnieuw vrachtwagens naar Midden-Europa met nieuwe ladingen hulpzendingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden