Hulp aan werkzoekenden faalt

De hulp aan werkzoekenden door reïntegratiebureaus is onder de maat. De hulp komt laat, is mager, de resultaten zijn onvoldoende en de werkzoekenden zijn erg ontevreden....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit schrijft de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) in zijn jaarverslag. Uitkeringsgerechtigen als werklozen, gedeeltelijk arbeidsongeschikten en bijstandsontvangers worden door hun uitkeringsinstantie doorgestuurd naar commerciële reïntregratiebureaus. Die worden betaald als de werkzoekende werk vindt.

Volgens de IWI daalt de kwaliteit van deze zogenoemde reïntegratietrajecten. 'De trajecten voor WW'ers worden weliswaar goedkoper, maar stellen inhoudelijk ook steeds minder voor', schrijft de IWI. 'Veel WW-trajecten beperken zich tot een intake, een vorm van sollicitatietraining, en daarna een groepsgewijze zoektocht naar een baan. Deze uniforme en beperkte aanpak sluit niet aan bij de diverse behoeften van de WW-gerechtigden.'

Volgens de inspectie ligt dat deels aan de financiering. Omdat de bureaus pas betaald krijgen wanneer werk is gevonden, investeren zij niet in individuele begeleiding.

Het UWV, dat de werkloosheidsuitkeringen WW en de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen WAO uitvoert, faalt bij het tijdig aanbieden van hulp. Het is de bedoeling dat uitkeringsgerechtigden binnen een jaar hulp krijgen. In 2004 was dat bij 54 procent van de nieuwe werkzoekenden in dat eerste jaar niet het geval.

Ook de gemeenten slagen er niet in bijstandsgerechtigden tijdig bij te staan. Zij hebben de contacten met reïntegratiebedrijven niet allemaal goed op orde. Geld dat zij krijgen voor de bemiddeling van uitkeringsontvangers, wordt vaak besteed aan mensen met een gesubsidieerde baan op basis van oude regelingen.

De grootste dertig gemeenten, met 60 procent van de bijstandsgerechtigden, slagen er niet in hun afspraken met de regering na te komen. Tot 2005 zouden 300 duizend bijstandsgerechtigden een 'traject' bij een reïntegratiebureau krijgen. Eind 2006 zou 40 procent van de deelnemers aan het werk moeten zijn. Het aantal trajecten blijft sterk achter bij de afspraak, evenals het aantal bijstandsgerechtigden dat tot nu toe werk heeft gevonden – elfduizend. 'Als de arbeidsmarkt niet sterk aantrekt, is niet te verwachten dat de 40 procent eind 2006 wordt gehaald.'

Reïntegratiebedrijven moeten het bij de uitkeringsinstantie melden als de uitkeringsontvanger niet meewerkt aan de zoektocht naar werk. UWV en gemeenten kunnen dan sancties opleggen. Reïntegratiebedrijven melden onwilligheid volgens de IWI nauwelijks. Ze weten niet welk gedrag in aanmerking komt voor een sanctie, verwachten dat de melding veel tijd kost of voorzien dat het de reïntegratie verstoort.

Volgens de inspectie zijn de werkzoekenden ontevreden over de reïntegratiebureaus. Eenderde is uitgesproken ontevreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden