Huizinga overleeft motie van wantrouwen

Een groot deel van de oppositie heeft woensdag het vertrouwen opgezegd in staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat.

Van onze verslaggever

Naast de coalitiepartijen kreeg Huizinga steun van de SGP en D66. De Partij voor de Dieren en Trots op Nederland waren niet bij het spoeddebat aanwezig. De manier waarop de kaart al maanden politiek debat is, verdient volgens D66’er van der Ham ‘geen schoonheidsprijs’. ‘Maar een motie van wantrouwen gaat me veel te ver.’

Hoge toon
Al maanden wordt in Den Haag op hoge toon gesproken over de ov-chipkaart, die doelwit is geworden van hackers. De hamvraag bij die discussie is steeds: wie heeft de regie over het project? De Kamer heeft tijdens een vorig kabinet gezegd dat die regie bij de decentrale overheden en de vervoerders zelf ligt. Daardoor is de strippenkaart de enige troef die Huizinga nog heeft: alleen zij kan het vertrouwde vervoersbewijs afschaffen.

Maar volgens de oppositie doet ze te weinig met die troef. Begin deze week bleek uit Brits onderzoek - dat werd gedaan op verzoek van de staatssecretaris - duidelijk dat de huidige ov-chipkaart onveilig is. Wanneer de chip landelijk wordt ingevoerd, wordt het voor criminelen interessant - en mogelijk - de kaart te kopiëren. Huizinga heeft daarop gezegd dat ze betwijfelt of landelijke invoering van de ov-chipkaart mogelijk is in januari 2009.

Verantwoordelijkheid
Dat gaat niet ver genoeg, vindt de oppositie. ‘Ze neemt geen enkele verantwoordelijkheid’, vindt GroenLinkser Duyvendak, omdat ze geen harde datum noemt. Bovendien, vinden de VVD, SP en PVV, vertelt de staatssecretaris te weinig over de verdeling van gemaakte kosten. De coalitie verdedigde de staatssecretaris fel, CDA’er Mastwijk verscheurde woedend de motie van Duyvendak. Huizinga zelf reageerde: ‘het spijt me dat ik enkele van u niet kon overtuigen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden